Az elmúlt napok elképesztő meleg időjárása sokakat megviselt, de van egy hely hazánkban, amire nincs kihatással a hőség, ugyanis teljesen sajátos mikroklímával rendelkezik.

Sokan tudják, hogy a sivatagokban, például a Szaharában napközben akár 40-50 fok is lehet, miközben éjszakánként bőven fagypont alá mehet a hőmérséklet. Azzal viszont már kevesebben tisztába, hogy Magyarországon is van egy terület, amely a szaharaihoz hasonló, különleges mikroklímával, vagyis hatalmas hőingadozással rendelkezik a nyáron.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete 2022 júniusában helyezett ki meteorológiai mérőállomást a Bükk egyik fennsíkján, a Mohos-töbörön, amely az ország leghidegebb pontja nyaranta.

Az egyetem egy Facebook-oldalt is létrehozott a mérőállomáshoz, amelyen rendszeresen számolnak be különös időjárási anomáliákról. Két évvel ezelőtt például a nyáron a mostanihoz hasonló hőhullám sújtotta az országot, ami miatt napközben 35 feletti volt a hőmérséklet, de a Mohos-töbörben éjszakánként nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet, 2022. július 17-én például a saját mikroklíma miatt mínusz 4,5 fokot is mértek.

A 444.hu szúrta ki, hogy az idén is történt egy hasonló különleges eset. Az elmúlt napokban még éjszaka is 26-28 fok volt az ország legtöbb pontján, amíg a Mohos-töbörben 5 fok körüliek voltak az éjszakák, azonban a legkirívóbb este a július 4-i éjszaka volt.

Ezen a napon, csütörtökre virradó hajnalban mínusz 1,12 fok volt.

Az oldal egy másik bejegyzéséből kiderül, hogy ez volt az ötödik fagypont alatti éjszaka az idei nyáron.

(444.hu)

(Borítókép: Férfi egy fagyos tóban. Fotó: GettyImages)