Látszólag nagyon olcsó, korlátlan utazásra feljogosító MÁV-kártyát vásárolhatunk, de jobb, ha nem kattintunk rá a linkre, ugyanis a csalók miatt az összes pénzünk veszélybe kerülhet.

Egy egészen profi csalás kezdett el terjedni a Facebookon, ahol megjelent egy „Máv Magyarország” nevet viselő hamis oldal.

A csalók ellopták az állami vasúttársaság arculatának főbb elemeit és ennek segítségével próbálják meg csőbe húzni áldozataikat.

Az oldal hirdetéseiben 699 forintért kínál korlátlan utazásra feljogosító, egész éves bérleteket, amely természetesen egy átverés része.

Már maga az oldal neve is gyanús lehet, hiszen a vasúttársaság hivatalos oldalának neve egyszerűen „MÁV”, hiszen semmi nem indokolja, hogy a magyar állam szervezete neve után ott legyen a „Magyarország” szó, amely arra utalna, hogy a cégcsoport több országban is jelen van. Az ajánlatuk pedig egyszerűen túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Mi történik akkor, ha vásárolunk a csalóktól egy bérletet?

Egy bevált csalárd módszer legújabb iterációjáról van szó, melynek során érthetetlenül olcsón kínálnak valamit. Korábban iPhone-t is „lehetett” már venni 700 forintért. Ha valaki megnyitja a valótlan MÁV-oldal egyik bejegyzésében lévő hivatkozást, egy hamis oldalon találhatja magát, ahol látszólag csak ki kell fizetnie ezt a csekély, 699 forintos összeget – írja a hvg.hu.

Az ilyen csalásoknak célja, hogy megszerezzék a gyanútlan áldozatok kártyaadatait, így, ha még le is vonják a 699 forintot számlájáról, akkor sem fog kapni semmit se cserébe, sőt, minden fizetési adatát kiadja a csalóknak, akik ezáltal jóval nagyobb összegeket is le tudnak emelni a számlájáról egészen addig, amíg azon van pénz.

A csalás része, hogy hamis kommentelők is „igazolják” a bérlet/kártya valódiságát, fotókkal kiegészített köszönetnyilvánításokkal. Még olyan is van, aki megkérdezi, valós-e az akció, mire a Facebook-oldal reagál: „Mások megjegyzései nem hazudnak”. Természetesen ez utóbbi esetben a kérdést feltevő profil is álprofil, amely beleillik a mintázatba, miszerint román nevű, a Facebookon érdemi tevékenységet nem mutató, Bukarestben született emberek jegyeznek minden kommentet.

Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy ahogyan a képernyőfotókon is látszik a Facebook szerint a Máv Magyarország webshopjában háztartási eszközöket vásárolhatunk.

Érdemes óvatosnak – és gyanakvónak – lenni a sok csaló oldal miatt, és a hivatalos elérhetőségeken felkeresni azokat minden esetben. Ha már megtörtént a baj, és megadta a fizetési adatait egy ilyen felületen, haladéktalanul értesítse a bankját, és tiltsa le a kártyáját.

(hvg.hu)

(Borítókép: MÁV vonat. Fotó: GettyImages)