Generációknak okozott rengeteg felejthetetlen pillanatot A Simpson család című felnőtt animációs sorozat, amelynek a mai napig készülnek új epizódjai. A széria tele van humorral, sőt rengeteg, már valóra vált jóslatot is megfogalmaztak benne az évek során. Nem mellékeli a fekete humort sem, a rajongók pedig nem voltak restek összeszedni a sorozat legsötétebb pillanatait.

Bart új szemüvege

A Simpson-rajongók egyik kedvenc sötét szóváltása a Bart barátnője című epizódból származik. Bart elég kedvetlennek tűnik, ezért Marge Homértól próbál segítséget kérni, ám a beszélgetésük nem igazán úgy alakul, ahogy reméli.

- Észrevettél valami változást Bartnál?

- Új szemüvege van?

- Nem, úgy néz ki, mintha valami zavarná.

- Valószínűleg hiányzik neki a régi szemüvege.

- Jobban belebonyolódhatnánk Bart ügyeibe, de azzal félek, hogy megfojtanánk.

- Akkor villamos székbe kerülnénk.

- Nem így értettem...

- Dehogynem, ismerd el.

„Artúr bácsikádnak volt egy mondása...”

Bart tanácsért fordul az anyjához A fiú, aki túl sokat tudott című részben, arról érdeklődve, mit tegyen, ha tudja, hogy egy rossz ember börtönbe kerül valamiért, amit nem ő követett el. Válaszul Marge felfed egy igen sötét családi titkot. 

„Arthur bácsikádnak volt egy mondása, hogy lőj le mindenkit és hagyd, hogy Isten elrendezze őket. Sajnos egy nap az elméletét a gyakorlatba is átültette és 75 szövetségi rendőrbíró kellett ahhoz, hogy leterítsék. Mostantól soha többé ne beszéljünk róla.”

Radír a ceruzákon

„Persze, követtek el hibákat a múltban, de ezért van a ceruzákon radír” – fogalmazza meg Lenny a németekről alkotott véleményét, amikor átvesznek egy atomerőművet. Hogy mit ért a „múltbéli hibák” alatt, azt valószínűleg nem kell megmagyarázni, ahogy a többi német utalást sem, amelyet a rajongók felkaptak a sorozatból. Ilyen például, amikor Sideshow Bob azt mondja az esküdtszéknek, hogy a „Die Bart Die” (Halj meg Bart, halj meg) feliratú tetoválása valójában németül van, és egy-egy névelőt tartalmaz a Bart előtt és után. Erre valaki azt mondja, hogy „senki sem lehet gonosz, aki németül beszél”.

„Bárcsak hallgattunk volna arra a fiúra...

...ahelyett, hogy befalazzuk az elhagyatott kokszoló kemencébe" – fogalmaz Burns úr, amikor visszaemlékezik egy fiatal fiúra, aki tisztességes részesedést kívánt a dolgozó embereknek, majd elkapták őt hat atommal a zsebében. Tettéért brutális büntetést kapott.

Valódi törésteszt-bábuk

A kis Lisa Simpson az egyik részben egy törésteszt-bemutatót néz végig az eleve gyanús nevű, 1946-ban indult Negyedik Birodalom Motors standjánál. Egy ponton azonban az egyik bábu megpróbál kimászni a roncsok közül, mire Lisa felkiált: „Várjatok, az nem egy bábu!”. Mire jön a goromba válasz:

Ez a kiállítás zárva van!

„Mostantól nincs beszéd!”

Hans Molemanra a széria alatt sokszor rájár a rúd, ám a legrosszabb, ami történik vele, talán az, amikor elviszik és egy villamosszékbe ültetve kivégzik.

- Na de megette az utolsó vacsorámat!

- Nos, ha ez a legrosszabb dolog, ami ma történik veled, tartsd magad szerencsésnek.

- Tényleg kivégezhettek embereket egy helyi börtönben?

- Mostantól nincs beszéd!

A párbeszédet követően Homért és Marge-ot láthatjuk beszélgetés közben, amikor egyszer csak egy rövid időre elhalványulnak a fények.

Frank Grimes

A Homer ellensége című rész A Simpson család egyik legikonikusabb, ám legvitatottabb epizódja, amelyben a sors Homer útjába sodor egy teljesen átlagos embert, Frank Grimes-t, aki egész életében keményen dolgozott. A két karakter aligha jön ki egymással, ezért Grimey Homer ellenségeként viselkedik, és egy alkalommal teljes idiótát játszva megpróbálja kigúnyolni őt azzal, hogy védőkesztyű nélkül megragad néhány nagyfeszültségű kábelt.

„Nincs szükségem védőkesztyűre, mert én vagyok Homer Simp...” – kezdi Grimes, ám ezen a ponton halálra rázza az áram, majd a temetésén mindenki azon röhög, ahogy az alvó Homer azt motyogja Marge-nak, hogy „váltson csatornát”. A jelenetek az alábbi videón 2 perc 25 másodperctől láthatók.

Batchelor Arms

Attól függően, hogy a karakterek mikor látogatnak el a Bachelor Arms omladozó lakásaiba, különböző kiírásokat találhatnak a helyszínen. Az egyik egy visszaszámláló, amelyen az látszik, hogy mikor történt ott utoljára öngyilkosság, illetve a medencénél is jelzik, ha éppen „holttestmentes”.

Az egyik különösen sötét poén a felirat kapcsán, amikor a hármas szám áll rajta, ám hirtelen egy lövést hallunk, a visszaszámláló pedig lenullázódik. A helyen Homer is megfordul Milhouse apjával, Kirkkel, de nem tud aludni az elvált férfiak jajveszékelésétől.

(LADBible)

(Borítókép: Homer és Bart Simpson A Simpson család című animációs sorozat egy jelenetében. Fotó: Northfoto)