Egy terhes nőt és egy szívbeteg férfit is hátrahagyott egy afrikai szigeten az egyik legnagyobb óceánjáró hajótársaság. A szigeten összesen nyolcan ragadtak, akiknek több mint másfél millió forintnak megfelelő összeget kellett kifizetniük azért, hogy legyen hol aludniuk és eljussanak a hajó következő megállójáig.

Egy óceánjáró hajó nem tartozik a pénztárcabarát nyaralások közé, a borsos ára mellett pedig szigorú szabályai is vannak. Az egyik legfontosabb, hogy indulási időre mindenkinek jelen kell lennie a hajón, legyenek a világ bármely kikötőjében. Ennek a szabálynak nem sikerült eleget tennie nemrég a Norwegian Cruise nyolc utasának, akik az egyik megállóban, a közép-afrikai São Tomé szigetén befizettek egy magántúrára, amely elhúzódott. A túravezető szólt a hajó kapitányának, hogy késve érkeznek vissza a kikötőbe, és bár a hajó még bent állt, a csapatot már nem engedték fel a fedélzetre.

A szigeten rekedt utasok között hat amerikai és két ausztrál személy volt, köztük egy terhes nő és egy szívbeteg férfi, akiknek az összes holmijuk, köztük a gyógyszereik és az úti okmányaik is mind a hajón maradtak.

„A kapitány dönthetett volna úgy, hogy az egyik csónakot visszaküldi értünk, bevárja azt, majd úgy indul tovább. Nem kellett sietni, másnap ugyanis nem volt megállója a hajónak, csak a nyílt vízen utazott tovább” – nyilatkozta egy hátramaradt házaspár, amely a társaikkal együtt összesen 5 ezer dollárt, mai árfolyamon 1,7 millió forintot volt kénytelen költeni élelmiszerre, szállásra és egyéb szükséges dolgokra, nem beszélve a hajó következő állomásáig való eljutásról. Az apály miatt ugyanakkor Gambiában nem tudtak felszállni a hajóra, így végül a nyugat-afrikai Szenegálnál csatlakoztak vissza.

A Norwegian Cruises később közleményt adott ki az esetről, kifejtve, hogy az utasok „felelősek” azért, hogy időben visszatérjenek a hajóra.

„Bár ez egy nagyon sajnálatos helyzet, a vendégek felelősek azért, hogy a közzétett időpontban visszatérjenek a hajóra. Ezt az időpontot a hangosbemondón, nyomtatott közleményben és a hajó kijáratainál függelékeken is jelzik. Amikor a vendégek nem tértek vissza a hajóra a megadott időben, az útleveleiket a protokoll szerint átadták a helyi kikötő szolgálatnak, hogy visszatérésükkor megkapják azokat. A csapatunk szorosan együttműködik a helyi hatóságokkal, hogy tájékozódjon a szükséges követelményekről és vízumokról ahhoz, hogy a vendégek a következő elérhető kikötőben újra csatlakozhassanak a hajóhoz. Tekintettel arra, hogy ezek a vendégek magántúrán voltak, majd nem tértek vissza a hajóra a megadott időben, ők felelősek a szükséges előkészületekért, hogy a következő elérhető kikötőben újra csatlakozhassanak a hajóhoz” – áll a közleményben.

(LADBible)

(Borítókép: Emberek São Tomé szigetén. Illusztráció: Getty Images)