Huszonhat évig volt halálsoron az amerikai Keith Edmund Gavin, aki 1998-ban egy rablás során brutálisan meggyilkolt egy futárt, William Clayton Jr-t. Tettéért július 18-án méreginjekciót kapott Alabama államban, ám előtte szokatlan kérést fogalmazott meg annak kapcsán, hogy mit tegyenek a testével a halála után.

William Clayton Jr. egy futárszolgálat sofőrjeként dolgozott, majd egy nap, 1998. március 6-án munka után egy ATM-hez hajtott, hogy pénzt vegyen le. A pénzből a feleségét szerette volna elvinni vacsorázni, ám amikor kivette volna a készpénzt az automatából, Keith Edmund Gavin lelőtte őt, hogy kirabolja. A testét aztán a futár furgon anyósülésére tette, ő pedig a volán mögé ült és elhajtott.

Gavin akkoriban feltételes szabadlábon volt, miután egy gyilkosságért kiszabott 34 éves börtönbüntetéséből már 17 évet leült. Amikor a hatóságok kiderítették, hogy ő áll a Clayton Jr. ellen elkövetett bűntény mögött, üldözőbe vették, majd Gavin egy rendőrt is meglőtt, mielőtt egy erdőbe menekült. Miután elkapták és megkezdődött a tárgyalása, az alabamai főügyészi hivatal Gavin kivégzését kérte. Noha a legtöbb államban ehhez az esküdtek egyhangú döntése szükséges, és ebben az esetben „csak” 10-2 arányban javasoltak halálos ítéletet, a feljebbviteli bíróság végül helyben hagyta a döntést, így a férfi halálsorra került. Nem sokkal a kivégzése előtt azonban különös kéréssel fordult a döntéshozókhoz.

„Gavin úr hívő muszlim. Vallása azt tanítja, hogy az emberi test egy szent templom, amelyet épségben kell tartani. Gavin úr őszintén hiszi, hogy a boncolás megszentségtelenítené a testét és megsértené az emberi test épségben tartásának szentségét.

Hitére alapozva Gavin úr hevesen ellenzi, hogy a kivégzése után boncolást végezzenek a testén”

– írta kérelmében Edmund Gavin ügyvédje, aki ügyfele kérésére pert is indított, hogy megakadályozza a boncolást, ami a kivégzett rabok esetében egy szokásos eljárás az államban. A férfi kérését végül egy nappal a halálát követően, július 19-én jóváhagyták. Elutasították ugyanakkor a korábban tett kérését a kivégzésének felfüggesztésére, így végül ő lett az Alabamában idén harmadikként kivégzett személy. A méreginjekció beadása előtt Allahhoz imádkozott, az utolsó szó jogán pedig azt mondta: „Szeretem a családomat”.

2024-ben kivégzést hajtott még végre Texas, Georgia, Oklahoma és Missouri állam, míg Alabama az USA első nitrogéngázzal végrehajtott kivégzését is végrehajtotta.

(LADBible)

(Borítókép: Kivégzési szoba egy szíjazott ággyal. Illusztráció: Getty Images)