Hazánk „riviérája” az utóbbi években egyre drágább és zsúfoltabb lett mind a szállások, mind a vendéglátó egységek terén. Ebben a cikkben mutatunk néhány remek alternatívát a Balaton helyett!

A Balaton több szempontból is nehezen elérhetővé vált az utóbbi években az átlagember számára. A gigászi dugókról az M7-esen teljesen megfeledkezve leginkább az árak azok, amelyek a magyarok számára, ha nem is a megfizethetetlen, de legalábbis erősen meggondolandó tartományba kerültek. Vannak akik szerint olyannyira felmentek az árak a Balaton körül, hogy egy hét láblógatás árából simán külföldre tudunk utazni. De ha nem külföldre szeretnénk menni, akkor Magyarország is bővelkedik a lehetőségekben. Íme a legjobb hazai tavak a Balaton helyett!

Tisza-tó

Magyarország második legnagyobb tava, valójában egy mesterséges tó, amelyet a Kiskörei víztározó és a Tisza felduzzasztásával hoztak létre. Mára a tó környezetében szigetek, holtágak és csatornák is találhatók. Átlagosan 1,3 m mély, de a legmélyebb pontján a 17 métert is meghaladja. A számtalan strand mellett a tó élővilága is különleges, amelyet többek között a Tisza-tavi Ökocentrumban is szemügyre vehetünk. A tó a Hortobágyi Nemzeti Park illetve az UNESCO Világörökség része. 

Arlói-tó

A Bükktől északra, a Heves–Borsodi-dombság völgyében található ez a különleges kis tó, mely nyáron a horgászok, a fürdőzők és az egyszerűen csak pihenni vágyók kedvelt nyaralóhelye, de egész évben érdemes erre fele túrázni. Bár a tó vize gyorsan mélyül, a környező hegyekre nyíló csodás kilátás pótol ezért. Strandszezonban fizetni kell a belépőért, ugyanakkor ez a balatoni árakhoz képest szinte semmiség: felnőttek számára 700 forintba, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forintba kerül, ötéves kor alatti gyermekeknek pedig ingyenes.

Velencei-tó

A Velencei-tó egyre népszerűbb a nyaralók körében, de azért még mindig olcsóbb, mint a Balaton, ráadásul a Budapestről érkezőknek jóval közelebb is van. Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, amelyen számtalan kiépített strand található. A tó vize a part közelében csak 40-50 cm, középen pedig 2 méter mély, így nyáron gyorsan felmelegszik és a kis vízmélység miatt családbarát is. A tó vízszintje 2021-ben drámaian alacsony volt, azonban azóta javult a helyzet. A fentebbiekhez képest a Velencei-tó így is a második legfelkapottabb „üdülőtó” a Balaton után, ezért a tömeg néha itt is nagy – pláne hétvégente.

+1 Fertő-tó

A Fertő-tó Európa egyik legnagyobb sós tava, amelynek felülete mintegy 315 négyzetméter, mélysége pedig mindössze 1 méter, ami a Balatonhoz vagy más magyarországi tavakhoz képest viszonylag sekélynek számít. A Fertő-tó nemcsak két ország – Magyarország és Ausztria – határán fekszik, hanem két földrajzi régió, a Kis-Alföld és a Soproni-hegység határán. A tó és térsége 2001 óta az UNESCO Világörökség része, 2013 óta pedig Hungarikum. Ha erre a vidékre látogat, érdemes kipróbálnia a szabadtéri programokat is, mint például a madármegfigyelés, kerékpározás, vitorlázás vagy horgászat. 

(Borítókép: A Balaton látképe Tihany felől. Fotó: Dronandy/Getty)