A Porsche eredetileg azt tervezte, hogy 2030-ig 80 százalékban csak tisztán elektromos autókat ad el.

A Porsche arra hivatkozva mondott le a 2030-as célkitűzéséről – amelyben az állt, hogy az adott évben már 80 százalékban elektromos autókat értékesítene –, hogy egyelőre nincs meg az ehhez szükséges vásárlói kereslet. A háttérben azonban nemcsak ez húzódhat meg. 

A Porsche már korábban közölte, hogy problémákkal küzd az elektromos autózás terén, miután elárasztotta a víz az egyik kulcsfontosságú európai beszállító gyárát. A luxusmárka eredetileg ragaszkodott volna ahhoz, hogy 2030-ig az elektromos autók tegyék ki az általa értékesített járművek 80 százalékát, azonban a vállalat vezetői nemrég teljesen új információkat kommunikáltak ezzel kapcsolatban. Most épp azt mondják, hogy a vásárlókra és az elektromobilitás általános terjedésére bízzák az arányokat – számolt be az Euronews.

„A tisztán elektromos járművekre való átállás több időt vesz igénybe, mint ahogy azt eredetileg, öt évvel ezelőtt gondoltuk”  – nyilatkozta a Porsche.

2035-től csak elektromos autókat árulnának Európában

Sok szempontból egyáltalán nem tűnik reális elképzelésnek az uniós célkitűzés, miszerint 2035-től ne lehessen többé forgalomba helyezni belső égésű motor hajtotta gépjárműveket. Szintén az európai márkák ellen dolgozik, hogy Kína a saját piacán, és összességében is igyekszik a konkurens gyártókat kiszorítani.

(Borítókép: Elektromos autó. Illusztráció: Sergii Iaremenko/science Photo L/Getty)