Hiába a figyelmeztetés, még mindig akad, aki inkább saját kárán tanul, és leteszteli a lítiumion-aksi hőbírását.

Az elmúlt években rengetegen váltottak a hagyományos cigarettáról az elektromos változatra, ami sok szempontbók kevésbé káros mint az eredeti papír-kátrány-nikotin kombó. Természetesen a vape puffogtatásának is számos egészségügyi kockázata van, legutóbb például arra jutottak a tudósok, hogy a hosszú távú használata jelentősen károsíthatja a szív- és érrendszer működését, így növeli a szívbetegségek kockázatát.

Egy másik kutatás szerint pedig akár nagy mennyiségű mérgező nehézfém is juthat az elektromos cigarettát szívók szervezetébe, ráadásul még a bőrt is dehidratálja.

De az elektromos cigaretták nem csak használat közben okozhatnak problémát, hanem akkor is, ha valaki az autójában felejti egy melegebb napon. Végigfutott a neten egy olyan videó, amiben egy biztonsági kamera folyamatosan rögzítette, ahogy a kocsi belseje egyszer csak füstölni kezd, majd lángra kap, végül tűzoltók oltják el a teljesen kiégett járművet.  

A gyártók már többször is figyelmeztették a vásárlóikat, hogy az elektromos cigaretták kifejezetten érzékenyek a hőre, és szigorúan tilos azokat a forró autóban hagyni, akár csak rövid időre is. 

„A vape készülék forró autóban hagyása jelentős kockázatot jelent, elsősorban a lítium-ion akkumulátorok túlmelegedése miatt. Ezek az akkumulátorok gyúlékony elektrolit folyadékot tartalmaznak, és a magas hőmérsékletnek való kitettség súlyos következményekkel járhat" – áll az egyik gyártó közleményében.

A felvétel alatti leírás szerint egyébként a jóképességű tulajdonos a középkonzolon hagyta az elektromos cigit, ami a melegben természetesen túlhevült és felrobbant, ez okozta a tüzet.

(Mirror)

(Borítókép: Égő autó. Illusztráció: Getty Images)