Hatalmas meglepetésre a kardvívás háromszoros egyéni olimpiai bajnoka, Szilágyi Áron kiesett a párizsi olimpia első fordulójában a legjobb 32 között, miután 15-8-ra vereséget szenvedett a kanadai Fares Arfától. A kellemetlen meglepetés után megkerestük Kovács Tamást, kétszeres olimpiai bronzérmes, világbajnok magyar kardvívót, hogy értékelje a mérkőzést.

Mindenki sokat várt Szilágyi Árontól, ugyanis történelmi tettet hajthatott volna végre, ha megszerzi negyedik olimpiai aranyérmét. Sajnos azonban nem kellett a döntőig várnunk, hogy értékeljük egyéni teljesítményét, ugyanis az már az első fordulóban vereséget szenvedett. Mit látott, mi okozta ezt a váratlan eredményt? Rossz volt a formaigazítás?

Azt, hogy hogyan készültek, azt nem tudhatom, de volt a felkészülés alatt egy edzőváltás is, ami hatással lehetett Áronra. Amit láttam az az volt, hogy teljesen passzívan vívott a világranglista 35. helyén álló kanadaival szemben. Engedte magát leterrorizálni. Teljesen érthetetlen volt a passzivitása és úgy nézett ki, mintha semmi elképzelése nem lenne Fares Arfa ellen. Nem volt jó nézni a mérkőzést.

Reális lett volna az, hogy Szilágyi Áron a negyedik olimpiáján is felérjen a csúcsra?

Nem erről van szó. Ezt a lényegesen gyengébb képességű vívót neki simán le kellett volna tudnia győzni. Szilágyi Áronnak a harminckettő között az olimpián ezt a vívót meg kellett volna verni, teljesen lényegtelen, hogy a kanadai milyen formában vagy milyen taktikával vívott. Áron nagyon gyengén vívott, erre a mérkőzésre sajnos nem lehet semmi mást mondani ezen kívül.

Ön is megjárta az olimpiát, sőt kétszer fel is ért a dobogóra, úgyhogy tudhatja, hogy milye ilyenkor egy sportolónak. Nem lehet, hogy túl nagy volt rajta a nyomás, amiatt, hogy mindenki elvárta tőle, hogy történelmet írjon?

Ő egy nagyon rutinos versenyző, nagyon fiatalon került be a válogatottba, tehát ezek maximum kifogások lehetnek. Azt láttam, hogy nem nagyon ismerte a versenyzőt, aki vele szembe állt és emiatt nem is volt elképzelése, hogy mit csináljon, így engedte magát beszorítani.

A felkészületlenségnek és az ellenfél nem ismeretének lehet köze az ön által is említett edzőváltásnak? Hiszen egy hónappal az olimpia előtt derült ki, hogy Decsi András, a férfi csapat vezetőedzője lemondott.

Benne lehet, de én nem hiszem, hogy az edzőváltás miatt van ez, mivel egy ilyen világklasszis versenyzőnek egy ilyen kaliberű ellenféllel szemben bármi van, meg kell oldania. A világranglistán toppon lévő versenyzőtől kikap, akkor azt mondom, oké, olyan meccsen ki lehet kapni még jó vívással is. Nagyon sajnálom az Áront, hogy három ilyen fantasztikus olimpiai után egy ilyen vereséggel kezd és nagyon bízom benne, hogy a csapatversenyre összekapják magukat és megnyerik az olimpiát.

Ha már említette, akkor térjünk ki a jövőre is. Milyen hatással lehet, egy ilyen váratlan vereség Szilágyi Áron további teljesítményére?

Pozitív hatással lesz rá, mert mindent meg fog tenni, hogy a csapat jól szerepeljen. Biztos vagyok benne, hogy felszívja magát.

(Borítókép: Szilágyi Áron. Fotó: GettyImages)