Az Opinio egy több kérdéskörre is kiterjedő közvéleménykutatást publikált a párizsi olimpiáról. A felmérésből többek között kiderül, hogy a magyarok követik-e az olimpiát, túlzásnak tartják-e az olimpiai aranyért járó 50 millió forintos jutalmat, valamint hogy ki a legkedveltebb olimpiai bajnok hazánkban.

Az Opinio által készített felmérés a cég mobiltelefonos applikációján keresztüli megkereséssel történt az olimpia megnyitóját megelőző napokban július 24. és 26. között. A kutatásban 1000 válaszadó vett részt.

A magyarok szeretik az olimpiát és követik az eseményeket

A közvéleménykutatásból kiderült, hogy a magyar társadalom döntő többsége (háromnegyede) követni fogja az olimpiai játékokat, és csak 25 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fogja nézni a világeseményt. Tizenöt százalék állította, hogy rendszeresen vagy folyamatosan követi azt, míg 27 százalék többször belenéz (például a magyar döntősök esetén). A férfiak körében – ahogy általában a sportközvetítések esetén megszokhattuk – népszerűbb az olimpia: esetükben 18 százalék a rendszeresen, vagy folyamatosan követők aránya a nők 11 százalékával szemben.

50 millió forintos „fődíj”

A magyar aranyérmeseknek járó 50 millió forintos jutalmat a többség (59%) korrektnek tartja, csak 34 százalék gondolja úgy, hogy ez túlzás (a maradék 8 százalék szerint pedig még többet is érdemelnének). Iskolai végzettséggel erősen összefügg az összeget túlzásnak tartók aránya: míg a diplomások körében csak 28 százalék tartja túlzásnak, addig a csak szakmunkás képesítéssel rendelkezők körében 43 százalékos ez az arány.

Egerszegi Krisztina a kedvenc olimpiai bajnokunk

A múlt nagy olimpikonjai között olyan legendák versenyeztek, mint Keleti Ágnes, Papp László, Egerszegi Krisztina, Hosszú Katinka vagy Benedek Tibor.

A megkérdezettek voksai alapján végül az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinára esett a relatív többség (26%) választása, mint minden idők legnagyobb magyar olimpikonja.

Rajta kívül még Hosszú Katinkát tartották sokan (20%) érdemesnek erre a címre, a felkínált személyek közül mindenki mást csak 10 százaléknál kevesebben választották. Nem meglepő módon a korral erősen összefüggenek a vélemények: míg a fiatalabb korosztályok körében (16-19 évesek és 20-29 évesek, akiknek nem lehetnek még közvetlen emlékeik Egerszegi Krisztináról) Hosszú Katinka a befutó, míg 30 év fölött már Egerszegire voksoltak a legtöbben. 

*A kutatásban 1000 válaszadó vett részt. A minta összetétele nem, korcsoport, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív a 16 és 59 év közötti magyar népességre. A mérés hibahatára 3,2 %, azaz a fent bemutatott arányszámok maximum ennyiben térhetnek el attól, mint amit a 16-59 éves népesség összes tagjának lekérdezése eredményezett volna.

(Borítókép: Egerszegi Krisztina. Fotó: David Madison/Getty)