Aggasztó tényt közöltek nemrég a szúnyogirtások kapcsán. Mint kiderült, a hazai fajok egyre ellenállóbbá válhatnak a gyérítésükre használt kémiai szerrel szemben.

Magyarországon egy ideje tilos a levegőből irtani a szúnyogokat, helyette úgynevezett piretroid hatóanyagú kémiai szert használnak a vérszívók gyérítésére. Az eljárás ugyanakkor nem elég hatékony, ugyanis a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium szakembereinek felhívása szerint a szer hosszú távú és egyoldalú használata rezisztencia kialakulásához vezethet a rovarokban.

Ez azt jelenti, hogy genetikai mutáció révén a szúnyogok ellenállóvá válnak a hatóanyaggal szemben.

Végeredményben a kémiai kezelés csak részben vagy egyáltalán nem lesz hatékony a szúnyogállomány gyérítésében – írja a HáziPatika. Az oldalnak küldött közleményben a szakemberek rámutatnak, hogy a nemzetközi gyakorlatot követve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a rezisztenciagének monitorozását javasolja a kémiai kezelésekkel érintett területeken, ám az ajánlás ellenére ez itthon egyelőre nem megoldott. A Virológiai Nemzeti Laboratórium ugyanakkor megvizsgálta ilyen szempontból a csípőszúnyogokat a nagyobb hazai településeken (Budapest, Vác, Győr, Debrecen, Barcs, Pécs), az eredmények pedig potenciális kockázatot jeleznek.

A szakemberek a vizsgált települések mindegyikében megfigyelték, hogy a dalos szúnyog populációi jelentős arányban rezisztensek a piretroidokra. A dalos szúnyog nemcsak az egyik leggyakoribb szúnyogfaj az országban, de egyben a Nyugat-nílusi láz ismert terjesztője is. Jó hír azonban, hogy az inváziós ázsiai tigrisszúnyog populációi egyelőre érzékenyek a kémiai szerre. Ezzel együtt a pécsi kutatók szerint csak idő kérdése, hogy a jelenlegi, túlnyomó részt kémiai gyérítésen alapuló hazai gyakorlatot folytatva mikor válnak ezek is ellenállóvá. Hasonlóra lehet egyébként példát látni Európa-szerte, így Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Törökországban és Romániában egyaránt.

A PTE közleménye szerint az teszi igazán aggasztóvá a jelenséget, hogy a kémiai gyérítés hatékonyságának csökkenésével nagyobb valószínűséggel alakulhat ki Nyugat-nílusi láz vagy dengue-láz járvány. A pécsi szakemberek ezért a szúnyoggyérítési stratégia mielőbbi átalakítását sürgetik, különös tekintettel arra, hogy kémiai irtószert csak célzottan, indokolt esetben lehessen alkalmazni.

(Borítókép: Szúnyog a bőrön. Illusztráció: Getty Images)