Brit és ausztrál kutatók arra voltak kíváncsiak, miért és hogyan választanak szeretőt, és mindeközben hogyan viszonyulnak a párjukhoz.

Bár a férfiak hajlamosabbak a hűtlenségre, azért a nők szabad szemmel látható hányada is megcsalja a párját. Most úgy tűnik azt is megfejtették a kutatók, hogy miért.

Az Evolution and Behaviour szaklapban publikált, brit és ausztrál kutatók által végzett felmérésben arra a kérdésre keresték a választ, hogy azok a nők, akik félrelépnek, milyen szempontok alapján választanak szeretőt, és hogyan viszonyulnak eközben eredeti párjukhoz. Több kategóriában is értékelniük kellett partnereiket.

A fizikai vonzalom kapcsán a következő kategóriákat választhatták: „Nagyon szexinek találtam”, „Nem tetszett a kinézete,” vagy „Inkább csúnyának láttam”. A szülői kvalitásokra vonatkozó válaszok között pedig a következők szerepeltek: „Úgy gondoltam, hogy jó apai tulajdonságokkal rendelkezik”, „Úgy gondoltam, hogy lehet rá számítani a gyermek nevelésében" vagy „Úgy gondoltam, hogy az olyan férfiak, mint ő, rossz apák".

Az eredmény elég lehangoló lehet a férfiak számára, mivel a megkérdezett nők a szeretőik fizikai kinézetét 1.93 ponttal magasabbra értékelték, miközben állandó partnerük apai rátermettségét 3,33 ponttal gondolták magasabbnak.

Ez igazolja az úgynevezett kettős párválasztás elméletét – miszerint a nők azért csalnak, hogy jó géneket szerezzenek utódaik számára, miközben arra számítanak, hogy elsődleges partnerük jó társszülő lesz. 

„A hűtlenség olyan taktika, amely számos, evolúciósan koherens stratégiát szolgál, beleértve új erőforrások megszerzését, az új társra váltást, és – különösen a mi tanulmányunkban, genetikai előnyök megszerzését az utódoknak" – mondja Macken Murphy, a Melbourne-i Egyetem PhD hallgatója, a felmérés egyik vezetője. „Azért, mert az evolúciósan hűtlenek vagyunk, még nem jelenti azt, hogy félre kellene lépnünk, és a legtöbb ember nem is teszi."

(Daily Mail)

(Borítókép: Titkolózó nő. Illusztráció: Getty Images)