A rock legendái, az Aerosmith, pénteken bejelentették, hogy frontemberük, Steven Tyler hangproblémái miatt kénytelenek visszavonulni a turnézástól.

Az Aerosmith az X-en tette közzé döntését, amelyet a Foxnews is idézett. A közleményben a zenekar elmondta, hogy a rajongók, akik az „ihlet szikráját” életben tartották több mint öt évtizeden keresztül, kulcsszerepet játszottak a sikerükben.

„1970 volt, amikor az ihlet szikrájából az Aerosmith lett. Neked, Kék Hadseregünknek köszönhetően ez a szikra lángra kapott, és már több mint öt évtizede ég. Néhányan a kezdetek óta velünk vannak, és ti vagytok az oka, hogy rock ‘n’ roll történelmet írtunk” – olvasható a közleményben.

A zenekar kifejezte háláját, amiért zenéjük az emberek életének részévé vált, hangsúlyozva, hogy minden fellépés és turné felejthetetlen élményt jelentett számukra.

Életünk megtiszteltetése volt, hogy a zenénk a részetekké válhatott.

Minden klubban, minden hatalmas turnén, nagy és személyes pillanatokban helyet adtatok nekünk az életetek filmzenéjében” – folytatódott a közlemény.

Ezután a zenekar részletesen kitért Steven Tyler egészségi állapotára, megemlítve, hogy a frontember hangja olyan egyedi hangszer, amely páratlan a maga nemében. „Mint tudjátok, Steven hangja olyan hangszer, mint senki másé. Hónapokat töltött fáradhatatlanul azon, hogy hangja visszatérjen, a sérülése előtti állapotra” – áll a közleményben.

„Láttuk, ahogy küzd és a legjobb orvosi csapat állt mellette” – írták, de sajnos egyértelművé vált, hogy a hangsérülésből nem lehet teljesen felépülni.

Szívszorító és nehéz, de szükséges döntést hoztunk, hogy visszavonulunk a turnézás színpadától.

A zenekar mély háláját fejezte ki mindazoknak, akik valaha is csatlakoztak hozzájuk az utolsó turnéik során. „Szó nélkül hálásak vagyunk mindenkiért, aki utoljára útra kelt velünk” – folytatták közleményükben. „Hálás köszönet szakértő legénységünknek, hihetetlen csapatunknak és a tehetséges emberek ezreinek, akik lehetővé tették a történelmi turnéinkat. Utolsó köszönet Nektek – a Föld bolygó legjobb rajongóinak. Játszd hangosan a zenénket, most és mindig. Valóra váltottad az álmainkat.”

Az Aerosmith 2023 májusában jelentette be búcsúturnéját, amelynek célja az volt, hogy a rajongók még egyszer élőben láthassák a bandát. A gitáros, Joe Perry a döntést azzal indokolta, hogy mindannyian a hetvenes éveik elején-közepén járnak, ami elég indok arra, hogy befejezzék a turnézást és végre pihenjenek.

A jelenleg Steven Tyler, Joe Perry, Brad Whitford, Joey Kramer és Tom Hamilton alkotta együttes 1970 óta zenél együtt. Az elmúlt 53 év alatt olyan slágereket adtak ki, mint a Janie’s Got a Gun, a Crazy és az I Don’t Want to Miss a Thing.

(Borítókép: Steven Tyler. Fotó: Getty Images)