A 66 kilogrammos súlycsoportban versenyző Hámori Luca szombaton szembenéz az algériai világbajnoki ezüstérmes Imane Heliffel, akit korábban a nemzetközi sportági szövetség kizárt a világbajnokságról, miután kiderült, hogy férfi.

Imane  Helif apja szerint az ellene irányuló kritikák „erkölcstelenek és igazságtalanok”, és biztos benne, hogy „kislánya” bebizonyítja a kétkedők tévedését.

Imane Helif, az olimpiai érem egyik várományosa, a nemzetközi címlapokra került, amikor olasz ellenfele, Angela Carini mindössze 46 másodperc után sírva adta fel a meccset. Az eset óriási visszhangot váltott ki.

Helif apja, Amar, szerint az ellene irányuló támadások célja, hogy megzavarják a sportolót.

“Az ellene irányuló támadások erkölcstelenek, nem igazságosak. Ezeknek a kritikáknak és pletykáknak az a célja, hogy megzavarják Imane-t, nem akarják, hogy ő legyen a világbajnok. Azt mondom neki, bizonyítsa be a ringben, hogy tévednek. Remélem, hogy örömet okoz Algériának és az arab országoknak, és megnyeri az aranyérmet.

Ő a példaképünk, és mindannyian szeretnénk olyanok lenni, mint ő

– mondta Amar Helif.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban közölte, hogy Imane Helifet azért zárták ki a világbajnokságról Újdelhiben, mert nem felelt meg a tesztoszteronszint-teszt követelményeinek. Hasonló okok miatt a tajvani Lin-t is megfosztották a 2023-ban szerzett világbajnoki bronzérmétől.

Hámori Luca szombaton 17:22-kor lép szorítóba a 66 kilogrammos női ökölvívók negyeddöntőjében, hogy megmérkőzzön Imane Heliffel.

A mérkőzés tétje nemcsak a továbbjutás, hanem a sport tisztaságának és igazságosságának kérdése is.

The Sun

(Borítókép: Imane Helif. Fotó: Getty Images)