Egy magyar sportolónak szurkol a világ a párizsi olimpián, aki ma az algériai Imane Kheliffel fog megküzdeni.

Az egész világ figyelme szombat 17 óra 22 perckor Hámori Luca, a magyar ökölvívó és algériai ellenfele, Imane Khelif párharcára irányul a párizsi olimpián. Ez a mérkőzés előre soha nem látott fordulatokat hozott az olimpiai történelemben.

Imane Khelif legutóbbi, mindössze 46 másodpercig tartó meccse hatalmas visszhangot váltott ki. Egy 2022-es genderteszt kimutatta, hogy bár nőként született és él, genetikai rendellenessége miatt XY kromoszómái vannak. Míg a világbajnokságról emiatt kizárták, az Olimpiai Bizottság nem végez ilyen teszteket, így Khelif akadálytalanul részt vehetett a női versenyeken az olimpián. Ez az eset nagy felháborodást váltott ki, sokan igazságtalannak tartják a helyzetet a többi női versenyzővel szemben.

Az emberek nagy része szerint az algériai sportolót ki kellene zárni a versenyből, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak bocsánatot kellene kérnie az olasz ökölvívótól, aki a botrány után visszavonult. Ebben a helyzetben Hámori Luca bátorsága példaértékű: vállalja a mérkőzést Imane Kheliffel szemben, ami miatt most mindenki róla és a szombati meccsről beszél.

A közösségi médiában világszerte támogatják Hámori Lucát. Az amerikai Fox News cikke alatt több hozzászóló is támogató üzeneteket írt: az egyik azt mondta, hogy

Imádkozom a magyar lányért, remélem feltörli a padlót ezzel a mocsokkal

míg a másik úgy fogalmazott: „Nagy bátorságra vall, amit Hámori Luca csinál. Remélem megnyeri.” Egy harmadik hozzászóló pedig azt írta: „Nem vagyok magyar, most mégis nekik szurkolok. Hajrá Hámori Luca!”

De nem csak Amerikában, hanem Kínában és Oroszországban is Hámori Luca győzelméért szorítanak az emberek. A magyar sportoló támogatottsága példa nélküli, most először egy magyar sportolónak szurkol az egész világ.

Hámori Luca már most győztesnek tekinthető. Függetlenül attól, hogy megnyeri-e a meccset, a párizsi olimpia hősévé vált, és mindenhol róla fognak írni. Már most sporttörténelmet írt, hiszen ő az első női magyar bokszoló, aki kijutott az olimpiára.

(Promotions)

(Borítókép: Hámori Luca. Fotó: Getty Images)