Az ágyi poloska észrevétlenül támad, viszkető, nagyobb vörös foltokat hagyva maga után, amelyek megkülönböztethetőek más rovarcsípésektől és speciális kezelést igényelnek.

Az ágyi poloskák észrevétlen támadók lehetnek, amelyek éjszaka minket választanak célpontul. A lakásba könnyedén becsempészhetőek utazások során, és az első jeleket gyakran csak a bőrünkön észlelt csípések formájában vesszük észre. Ezek a csípések nagyobbak és viszketőbbek, mint a többi rovaré, gyakran vöröses duzzanatokként jelennek meg, közepük sötétebb, és több csípés egymás mellett is felfedezhető. Az ágyi poloska csípései különösen az arc, a nyak és a törzs felső részein jelentkeznek leggyakrabban – írja a CDC

A rovarok érzéstelenítő és véralvadásgátló anyagokat fecskendeznek be a bőrbe, így a csípés észrevétlen maradhat, amíg a viszkető, irritált bőrfelületek meg nem jelennek. Bár az ágyi poloskák nem terjesztenek súlyos betegségeket, allergiás reakciókhoz és másodlagos bőrfertőzésekhez vezethetnek a folyamatos vakarózás révén. Emellett, a stressz szintje is nőhet és az alvás minősége romolhat egy fertőzés folyamán.

Az érintett területeken az ágyi poloska jelenlétét az ürülék, a levedlett bőr és a tetemek felfedezése is megerősítheti. Fontos, hogy idegen helyeken alaposan ellenőrizzük a matracokat és a kárpitozott bútorokat. Amennyiben poloska nyomaira bukkanunk, azonnal keressünk másik szállást, és fertőtlenítsük személyes tárgyainkat.

(Borítókép: ágyi poloska. Fotó: Getty Images)