Már csak négy nap van hátra a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokból. A magyarok eddig három arany, három ezüst és két bronzéremmel büszkélkedhetnek, nem egyszer azonban olyan is előfordul, hogy valaki visszautasítja a megtiszteltetést. Utánajártunk, mi történik ilyenkor.

Rengeteg felkészülés, idő, pénz és energia, hogy egy sportoló kijusson az ötkarikás játékokra, amelyeken ha diadalmaskodik, mondhatni elér a karrierje csúcsára. Akadnak azonban olyan versenyzők, akik valamilyen oknál fogva, ha el is nyernek egy érmet, visszautasítják azt.

Az 1992-es barcelonai olimpián történt, hogy a volt Szovjetunió egyesített csapatát (EUN) képviselő, a '91-ben világbajnoki címet szerző Ibragim Berkmanovics Szamadov súlyemelő bronzérmet szerzett könnyűsúlyú kategóriában, miután három versenyző között holtverseny alakult ki. A bírók végül a sportolók testsúlya alapján rangsorolták őket, így Szamadov a dobogó harmadik fokára került, mert 50 grammal többet nyomott. A súlyemelő annyira dühös lett a döntés miatt, hogy az éremátadó ünnepségen nem volt hajlandó lehajolni, hogy az érmet a nyakába akaszthassák. A protokollal ellentétben az EUN sportolója a kezébe vette az elismerést, majd ledobta azt a dobogóra és fújolás közepette elsétált.

Ibragim Szamadovot ezután diszkvalifikálták, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) életre szóló eltiltással sújtotta.

A felfüggesztést a bocsánatkérés ellenére fenntartották, így sikerei ellenére a Súlyemelő Hírességek Csarnokába sem kerülhetett be.

Szamadov példáját a 2008-as pekingi olimpiai játékokon a négy évvel korábban ezüstéremmel végzett svéd birkózó, Ara Abrahamian ismételte meg, aki 84 kilogrammos súlycsoportban, a görög-római birkózás elődöntőjében kikapott az olasz Andrea Minguzzitól. Abrahamian így a harmadik helyen végzett, ám képtelen volt elfogadni az eredményt. Azt állította, hogy „égbekiáltó bírói hibák” történtek, sőt az edzőjével odáig ment, hogy korrupcióval vádolta a versenybírókat. Bár kezet fogott és átvette az érmet, gyorsan levette azt a nyakából, mielőtt lement volna a dobogóról, majd a lábai előtt lévő versenyszőnyegre tette. A jelenet a cikk végén található felvételen 9 perc 20 másodperctől látható.

A NOB egy meghallgatást követően azonnal diszkvalifikálta és életfogytiglani eltiltással sújtotta a svéd sportolót, az érmet pedig érvénytelenítették és újra sem osztották.

„A díjátadó ünnepség egy rendkívül szimbolikus rituálé, amelyet így ismer el minden sportoló és egyéb résztvevő. Bármely versenyző, különösen egy díjazott által elkövetett bármilyen rendbontás önmagában is sértés a többi sportoló és az olimpiai mozgalom számára. Emellett a fair play szellemével is ellentétes” – írta akkor közleményben a NOB, amely bár 2009-ben visszavonta az életre szóló eltiltást, Abrahamian akkorra visszavonult a birkózástól.

(LADBible)

(Borítókép: Olimpiai érem. Fotó: Getty Images)