Észbontónak nevezte a NASA a legújabb felfedezését, amelyet a Curiosity nevű marsjáró tett május 30-án. Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal szerint a vörös bolygón talált anyagnak nem kellene a planétán lennie.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) Curiosity nevű marsjárója 2012 óta kutatja a vörös  bolygót. Az eszközt eredetileg  egy Gale-kráter nevű terület feltárására küldték, amelyet egy nagy becsapódási medenceként tartanak számon, a közepén egy hatalmas gyűrthegységgel. A medence vizsgálatán túlmenően ugyanakkor  talaj- és kőzetelemzésre, a múltbeli élet jeleinek keresésére, valamint a  jövőbeli emberi küldetésekhez a  bolygó éghajlatának és geológiájának tanulmányozására használják a marsjárót. A legfőbb cél a bolygó életre való alkalmasságának feltárása, ám a küldetés során a Curiosity néha több furcsaságról is adatot szolgáltat. Legutóbb május 30-án fedezett fel a bolygón egy egészen különleges anyagot, amelynek eredetileg nem kellene a planétán lennie.

Ez az anyag nem más, mint az elemi vagy tiszta kén, amelyből a gép egy egész mezőt talált.

„Feltételezve, hogy a hipotézis helyes, ezek az ásványok szívfájdító nyomai annak, hogyan és miért változott a Mars éghajlata Föld-szerűből a mai fagyos sivataggá” – fogalmaztak a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory nevű kutatóintézetének szakemberei. Ashwin Vasavada, az intézet munkatársa, egyben a Curiosity projekt kutatója hozzátette: egy tiszta kénből álló kőzetmezőt találni olyan, mintha egy oázist találnánk a sivatagban.

Nem kellene ott lennie, ezért most meg kell magyaráznunk

– mutatott rá, kiemelve, hogy az ilyen váratlan dolgok felfedezése teszi olyan izgalmassá a bolygókutatást.

Carl D. Hoff, a Miami Egyetem kémiai tanszékének professzora szerint elképzelhető, hogy a kén egy meteoresőből származik, elemi formában ugyanis gyakran megtalálható a meteorokból származó kőzetekben. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a kémiai elem rendkívül fontos minden élőlény számára, mivel számos kulcsfontosságú fehérjében megtalálható.

„Olyan fontos fémeket köt meg, mint a molibdén a xantin-oxidáz elnevezésű májenzimben és a növények gyökereiben lévő nitrogenáz enzimben” – tette hozzá.

Hogy a Marson talált elemi kén kapcsolatban áll-e, és ha igen, milyen kapcsolatban áll a környéken található más kénalapú ásványokkal, az a NASA szerint egyelőre nem világos.

(LADBible)

(Borítókép: Marsjáró a Marson. Illusztráció: Getty Images)