Csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben az iskolai okostelefon-használat korlátozásáról szóló kormányrendelet.

Szeptember 1-jétől új korszak kezdődik a hazai közoktatásban azzal, hogy az új tanévtől a tanulók az intézmények területén, a tanítási nap folyamán nem használhatják majd az okoseszközeiket – ideértve elsősorban a birtokukban lévő, internetkapcsolat létesítésére képes okostelefonokat, tableteket és okosórákat.

A részletszabályokat tartalmazó, 245/2024. (VIII.8.) Kormányrendelet tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben és szeptember első napján lép hatályba. Korábban már írtunk róla, hogy egy brit magániskola elhatározta, betiltja az okostelefonok használatát, és nem is kellett sokáig várni, hogy hazánkban is hasonló intézkedést hozzanak. 

Az új rendelet alapján noha be lehet vinni az intézmény területére az okoskészülékeket, azonban azokat a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adni és csak a tanítási nap végén kapják vissza a tanulók. A jogszabály alapján az intézmény saját házirendje szerint alakíthatja ki azt a protokollt, hogy az okoseszközöket ki veszi át a tanulóktól, illetve azokat hol tárolják.

Előfordulhatnak kivételek is, melyeket a nemzeti köznevelésről szóló törvény szintén szeptember 1-jén hatályba lépő módosításában sorolnak fel. Ennek értelmében az okostelefonok és más okoseszközök továbbra is használhatók a tanórákon, ha 

  • a használatot az intézmény igazgatója egészségügyi célból,
  • vagy pedagógusa pedagógia célból
  • az általa meghatározott időszakra engedélyezi.

Ön egyetért azzal, hogy az iskolában nem engedélyezik az okostelefonok használatát?

(hwsw)

(Borítókép: Telefonozó tinédzserek. Illusztráció: LeoPatrizi/Getty)