Még javában tombol a nyár, itt az új hőhullám, és nagyon úgy tűnik, idén is csak októberben ér véget a nagy meleg. Szóval van még pár nap, amikor jól esik némi hideg ital.
De mi van, ha elfelejtettük behűteni az üvegeket, vagy esetleg leromlott a hűtőnk? Legyen az alkoholos, vagy mentes ital, ha palackban van, akkor ezzel az egyszerű trükkel könnyen pár perc alatt üzemi hőmérsékletre lehet hűteni.
Legalábbis erről mutat egy videót a Coctails nevű instagram oldal, ők egy üveg bort varázsolnak hűvössé némi jég és só segítségével. (Azért ha hűtőnk nincs is, jég nélkül még a mágia sem működik nyáron.)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A magyarázat szerint tegyünk jeget egy vödörbe, állítsuk bele az üveget, majd szórjunk bőven sőt köré. Majd jöhet még egy adag jég, arra pedig újra só. Állítólag rövid idő, akár 5 perc kérdése, hogy az ital hideg legyen.
De most jöjjön a tudomány a módszer mögött: Ha sót adunk a jeges vízhez, csökken a víz fagyáspontja, így a jég alacsonyabb hőmérsékleten olvad el, és a víz gyorsabban lehűl. Ez a folyamat akár harmadával gyorsabban hűti le az adott italt, mint a hagyományos jégfürdő.
(Mirror)
(Borítókép: jeges italok. Illusztráció: Getty Images)