A módszer trükknek tűnhet, de komoly tudomány van mögötte: percek alatt jéghideg lesz bármilyen folyadék, és még hűtő sem kell hozzá.

Még javában tombol a nyár, itt az új hőhullám, és nagyon úgy tűnik, idén is csak októberben ér véget a nagy meleg. Szóval van még pár nap, amikor jól esik némi hideg ital.

De mi van, ha elfelejtettük behűteni az üvegeket, vagy esetleg leromlott a hűtőnk? Legyen az alkoholos, vagy mentes ital, ha palackban van, akkor ezzel az egyszerű trükkel könnyen pár perc alatt üzemi hőmérsékletre lehet hűteni.

Legalábbis erről mutat egy videót a Coctails nevű instagram oldal, ők egy üveg bort varázsolnak hűvössé némi jég és só segítségével.  (Azért ha hűtőnk nincs is, jég nélkül még a mágia sem működik nyáron.)

A magyarázat szerint tegyünk jeget egy vödörbe, állítsuk bele az üveget, majd szórjunk bőven sőt köré. Majd jöhet még egy adag jég, arra pedig újra só. Állítólag rövid idő, akár 5 perc kérdése, hogy az ital hideg legyen.

De most jöjjön a tudomány a módszer mögött: Ha sót adunk a jeges vízhez, csökken a víz fagyáspontja, így a jég alacsonyabb hőmérsékleten olvad el, és a víz gyorsabban lehűl. Ez a folyamat akár harmadával gyorsabban hűti le az adott italt, mint a hagyományos jégfürdő.

(Mirror)

(Borítókép: jeges italok. Illusztráció: Getty Images)