Müzlit akart enni az éjszaka közepén, de tej helyett mérgező vegyszert öntött a tálba egy demens ír férfi, és hiába szállították kórházba, belehalt a mérgezésbe.

A 92 éves Tom McDonaldnál öt éve diagnosztizálták a demenciát, és állapota az évek alatt rohamosan romlott. Mivel felesége, Viola már egy idős betegeknek fenntartott intézményben élt, egyik lányuk, Ailbhe McDonald a férfi dublini házába költözött, hogy vigyázzon rá. Elmondása szerint apja már nem tudta megkülönböztetni a napszakokat, ezért gyakran kelt fel éjjelente furcsa időpontokban, hogy ételt készítsen és néha lejárt szavatosságú ételeket is elfogyasztott. 

Egyik éjszaka, nagyjából fél négy körül hallotta, ahogyan McDonald lemegy a konyhába, ahol – mint utólag kiderült – gabonapelyhet készített magának. Amikor nem ment vissza az emeletre, a nő aggódni kezdett, majd a konyhában ott találta az idős férfit, amint egy tál lila színű folyadékban ázó müzli felett ül. McDonald megerősítette lányának, hogy fogyasztott az ételből, és rosszullétről illetve torokfájásról panaszkodott. Ennek ellenére jó ideig nem akart bemenni a kórházba, ám végül lánya kihívta a mentőket.

A lila folyadék egy mosószer volt, amit a férfi annak ellenére megtalált, hogy lánya állítása szerint el volt dugva a konyhában. Sajnos elzárni elfelejtették, és ennek végzetes következménye lett. McDonald állapota a kórházban gyorsan romlott, és másnap reggel elhunyt.

John Legge, a sürgősségi osztály orvosa elmondtam hogy a mosószer nem csak az idős férfi gyomrát, de a légcsövét és a tüdejét is orvosszakértője nyilatkozatában elmondta, hogy McDonald úrnak légzési problémái voltak, mivel a mosószer a gyomra mellett a tüdejére is hatással volt, ez vezetett a halálához.

Az Írországi Alzheimer Társaság az eset kapcsán ismét felhívta a demenciában szenvedő betegek hozzátartozóit, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket kell bevezetniük otthonaikban, hogy elkerülhessék az ehhez hasonló értelmetlen tragédiákat.

(Daily Mail

(Borítókép: idős férfi kórházban. Illusztráció: Getty Images)