Az olimpiai közvetítések során nem csak fantasztikus eredmények miatt ámulhatott a közönség, hiszen akadt néhány hátborzongató pillanat is, amikor a szemük láttára történtek durva balesetek.

A sportközvetítések alatt néha váratlan eseményeknek is szemtanúi lehetünk, és ezek a képsorok néha még nekünk is fájnak. Az olimpián is akadt pár olyan incidens, ami garantáltan felhördülést váltott ki a nézőkből, a helyszínen vagy a TV képernyők előtt egyaránt. Jöjjenek a legcsúnyább esetek.

Férfi 5000 méter előfutam

Bukással és némi dulakodással zárult a férfi 5000 méter síkfutás előfutama, melynek során a célegyenesben hatalmas tempónál többen is elestek. A döntőbe a futam első 8 helyezettje került automatikusan, de a bukás résztvevői közül is többeket továbbjuttattak. Az eset szerencsére csak az idegeket borzolta, akár nézőkről, akár a versenyzőkről van szó.

Női keririnverseny negyeddöntő

Ezek a speciális kerékpárok igen nagy, akár 70km/h sebességre is képesek, így a legkisebb hiba is csúnyán megbosszulhatja magát. Ez történt a szám negyeddöntőjében, amikor a csapat már áthaladt a célvonalon, majd a holland Steffie van der Peet vesztette el az egyensúlyát, ráborult a kínai Jüan Li-jingre, aki aztán a belga Nicky Degrendele kerékpárjára esett rá.

Az esés elég csúnya látvány, és az érintett versenyzők is sántikálva mentek le a pályáról, de szerencsére itt is csak a kerékpárok és a sisakok szenvedtek maradandó sérülést.

Lamecha Girma

A férfi 3000 méteres akadályfutás döntőjében már sokkal súlyosabb baleset történt. A világcsúcstartó etióp atléta, Lamecha Girma hatalmasat esett a hajrában, és egy ideig a kamera sem mutatta, hogyan ápolják, ami soha nem jelent jót.  

Girma 350 méterrel a vége előtt kezdett hajrázni, de elbotlott az egyik akadályban. Hatalmas lendülettel csapódott bele a gátba, majd később kiderült, hogy annyira megütötte a fejét, hogy az eszméltét is elvesztette. A futót azonnali ellátásban részesítették a helyszínen, majd kórházba szállították. Edzője később megerősítette, hogy Girma jobban van.

Loana Lecomte

A 24 éves, kétszeres vb-ezüstérmes és Európa-bajnok Loana Lecomte hegyikerékpárosért is aggódhattak a sportrajongók. A bringás nagyon jól versenyzett, a harmadik helyen állt a versenyben, mikor egy meredek, sziklás lejtőn hatalmasat bukott és mozdulatlanul a földön maradt. A sportolót a mentőszolgálat munkatársai hordágyon mentették ki a pályáról és fej- és állkapocssérülésekkel vitték kórházba. Állapota – mint utóbb kiderült – szerencsére nem volt súlyos.

Sophie Weissenburg  

A német hétpróbázó első olimpiáján indult, ám váratlan esése nem csak bokáját, de álmait is összetörte. Weissenburg a 100 méteres akadályfutáshoz melegített be, amely az első kihívás volt a hétpróbában, amikor bekövetkezett a baleset. Miután könnyedén vette az első akadályt, a másodikba belebotlott, a bal lába furcsán kitekeredett, elesett, és kifordította jobb bokáját.  Ekkor a pályára rogyott, majd kerekesszékben vitte le a pályáról az egészségügyi személyzet.

A sportoló látványosan összeomlott, amikor felfogta, az olimpia azelőtt véget ért számára, hogy igazából elkezdődött volna.

Catalina Axente

A 28 éves román versenyző az amerikai Kennedy Blades ellen szenvedett súlyos sérülést, egy dobás után Axente a tarkójára érkezett, nyaka megbicsaklott, lábai pedig a feje fölött csapódtak a szőnyegbe. Hordágyon, nyakmerevítővel szállították kórházba, az első hírek szerint nyakcsigolya-traumát szenvedett, de valószínűleg a törést megúszta.

(Borítókép: Sophie Weissenburg bukása után a földön. Fotó: Getty Im ages)