Magyarországon csak a kereskedőt terheli a felelősség, azonban külföldön bajba kerülhetünk, ha hamis termékkel flangálunk.

Sokan szándékosan is megvásárolják innen-onnan a hamis termékeket, amelyekért hazánkban egyetlen vásárló sem vonható felelősségre. Másképp van ez ugyanakkor külföldön!

A hamis termék vásárlása hazánkban nem büntetendő, kizárólag azok gyártása, forgalmazása, értékesítése jár büntetőjogi, szabálysértési vagy egyéb következményekkel.

A hamis termék vásárlása Magyarországon még akkor sem büntetendő, ha a vásárló tudatában van annak, hogy hamis terméket vásárol.

Ugyanakkor, aki hamis terméket vásárol nagyobb kockázatot vállal: gyengébb minőséget kap, nem tudja garanciális, szavatossági igényét érvényesíteni, sok termék az egészségét, testi épségét és életét is veszélyeztetheti.

Nem beszélve arról, hogy egyes országokban akár a nem-kereskedelmi jelleggel bevitt hamis termékeket is elkobozhatják a vámhatóságok. Svájcban ez alapján a magánforgalomban, turistaként, átutazóként bevitt termékek is lefoglalhatók, ha azok hamisítványok.

Sőt egyes EU tagországokban – például Franciaország és Olaszország – közigazgatási vagy szabálysértési bírsággal büntetik, ha hamisított márkás termékeket vásárol vagy visz be az országba valaki. Igaz ez akkor is, ha az illető magán hordja a kérdéses ruhadarabot.

Ezekbe az országokba éppen ezért nem érdemes bevinnünk a különféle török bazárokban, vagy itthoni „kamionról leesett” márkás ruháinkat, ugyanis igencsak megüthetjük a bokánkat. 

(Borítókép: Az isztambuli Nagy Bazár egyik üzlete. Fotó: Eric Lafforgue/Art in All of Us/Getty)