Múlt hét pénteken zuhant le a brazil Voepass légitársaság egy utasszállító repülőgépe, amelyen 62 személy utazott. Az egyik utas a halála előtt baljóslatú üzenetet küldött a családjának, valamint egy fényképet is készített magáról.

A São Paulóban található Guarulhos városába indult, ám sosem ért oda a helyi idő szerint augusztus 9-én 11 óra 56 perckor a cascaveli repülőtérről felszállt utasszállító repülőgép. Brazília negyedik legnagyobb légitársasága, a Voepass ATR 72-es kéthajtóműves turbólégcsavaros járata eddig ismeretlen körülmények között zuhant le Vinhedóban, magával rántva 62 embert, 58 utast és 4 személyzeti tagot a halálba. A baleset körülményeit a hatóságok jelenleg is vizsgálják.

Még mindig nem erősítették meg, hogy hogyan történt a baleset. Az érintettek támogatása érdekében a VOEPASS minden intézkedést megtett. A társaság minden utasnak, családtagnak és alkalmazottnak készséggel áll a rendelkezésére a nap 24 órájában elérhető 0800 9419712-es telefonszámon” – tudatta közleményében a légitársaság.

A balesetet szenvedett gép egyik utasa, a 23 éves Rosana Santos Xavier édesanyja a Globo televíziónak adott megrendítő interjút, amelynek során elmondta, hogy a lánya volt a kenyérkereső a családban, a munkája miatt pedig minden második hónapban elutazott egy megbeszélésre a céghez, amelynek egyébként otthonról dolgozott. Ezúttal is ezért szállt repülőre, ám miután a fedélzetre lépett, egy baljóslatú üzenetet fogalmazott meg a családi csetben.

Eküszöm, félek ettől a repüléstől. Nagyon öreg a gép, egy törött ülés is van, az egész egy káosz

– fogalmazott a fiatal nő, majd a rá váró két órás repülőút miatti panaszkodás után egy szelfit is küldött magáról a családjának.

Az édesanyja a televíziónak a balesetet követően azt mondta, nagyon rossz érzése támadt, amikor a lánya üzeneteit olvasta, majd amikor meglátta a hírekben, hogy mi történt, teljesen kétségbeesett.

Sikoltozva kezdtem fel-alá rohanni a házban.

Bár a hatóságok még nem pontosították, hogy mi okozta a balesetet, többen feltételezésekbe bocsátkoztak. Lito Sousa brazil repülési szakértő reagálva néhány feltevésre közölte, hogy az időjárási körülmények önmagukban nem magyarázzák a történteket.

„Egy légi baleset elemzése pusztán a képek alapján téves következtetésekhez vezethet. Azt ugyanakkor láthatjuk, hogy a repülőgép elveszítette a támasztékát, nem volt vízszintes irányú sebessége. Ebben a lapos pörgéses állapotban nincs mód arra, hogy visszanyerjük a gép irányítását” – hívta fel a figyelmet a szakember. Egy, a baleset helyszínén, Vinhedo településen élő lakó az újságíróknak közben úgy nyilatkozott: azt hitte, hogy a gép az ő udvarukba fog zuhanni. „Ijesztő volt, de hála Istennek, a helyiek között nem voltak áldozatok.”

(LADBible)

(Borítókép: Üzenetet ír egy nő egy repülőgép fedélzetén. Illusztráció: Getty Images)