Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott szimuláció részletesen bemutatja, hogy miként rekedhetett az amerikai Larry Ely Murillo-Moncada a No Frills szupermarket egy hűtőszekrénye mögött, ahol 10 éven át senki sem találta meg a holttestét.

Larry Ely Murillo-Moncada 2009-ben tűnt el az egyesült államokbeli Iowa államban található Council Bluffs városában. A férfi a mostanra már bezárt No Frills nevű szupermarketben dolgozott, ahol mint az 2019-ben kiderült, egy hűtőszekrény mögött rekedt. A holttestét abban az évben fedezték fel, ám a halála körülményeit csak mostanra tudták rekonstruálni egy szimuláció segítségével.

Larry Ely Murillo-Moncada a hálaadás másnapján, láthatóan zavart állapotban hagyta el az otthonát, majd a szupermarketben egy hűtőszekrény és a fal közötti szűk résben rekedt. Ezen a helyen töltötte el életének utolsó pillanatait, miközben a hűtő zaja elnyomta a segélykiáltásait. Mivel a férfit nem találták, a hatóságok eltűntnek nyilvánították.

Az ügy különös fordulatot vett, amikor 10 évvel később, a szupermarket bezárását követően, a hely kiürítése során megtalálták a maradványait. Ezekből csak DNS-teszttel sikerült azonosítani az elhunyt személyazonosságát.

Az eset kapcsán felmerült kérdések között szerepel, hogy hogyan rekedhetett valaki úgy egy hűtőszekrény mögött, hogy képtelen volt kiszabadulni, pláne egy nyüzsgő üzletben, ahol sokak szerint képtelenség, hogy észrevétlen maradjon egy emberi test. Még ha a hűtő zaja el is nyomta a segélykiáltásokat, a kételkedők szerint a szagot később érezni kellett volna. Bár ez utóbbi kérdésre máig nincs válasz, egy nemrégiben készült szimulációból kiderül, hogy a férfi hogyan kerülhetett egy ilyen lehetetlen helyzetbe és hogy milyen rettenetes körülmények között rekedt.

A korábbi dolgozók szerint nem volt szokatlan, hogy az alkalmazottak felmásztak a körülbelül 3,5 méter magas hűtőszekrény tetejére, hogy feltöltsék azokat. Így tett Murillo-Moncada is,

aki a gép tetején megcsúszhatott, fejjel előre a hűtő mögé zuhant, és ebben a teshelyzetben a fal és a hűtő közé szorult.

A férfi nemcsak hogy étlen-szomjan maradt, de a szerencsétlen testhelyzetben a vére az agya felé áramlott. Ilyen esetben az agyban összegyűlő túl sok vér miatt megrepedhetnek az erek, agyvérzést okozva. A legtöbb „fejjel lefelé fordult” halálesetnél ugyanakkor mégis szívelégtelenség az ok, ilyen testhelyzetben ugyanis a szívünk lelassítja a pumpálást, és több vért kap, mint amennyivel egyszerre képes bánni. Ekkor sokkal nagyobb előfeszítések árán sikerül csak fenntartania a vérnyomást, végül elveszíti azt a képességét, hogy elegendő vért pumpáljon a szervezet összes alapvető funkciójának fenntartásához. Mindezen kívül a tüdő is exrta terhelésnek van kitéve, ugyanis az annál masszívabb szervek – mint a máj és a belek – nyomás alá helyezik, így nem tud elég oxigént felvenni. Ennek következtében egy idő után a kiabálást is nehézzé válhatott a férfi számára, nem beszélve a fulladás veszélyéről.

Larry Ely Murillo-Moncada tehát nagy bizonyossággal szenvedett a halála előtt, a haláltusája pedig egy teljes napig is eltarthatott. A halálát balesetnek nyilvánították.

(LADBible)

(Borítókép: Larry Ely Murillo-Moncada. Fotó: Youtube)