Az idei nyáron nem ritka a 40 fokos hőség sem, ezért igencsak aktuális összeszedni azokat a tippeket, amelyekkel csökkenthetjük a hőérzetünket.

Az elmúlt évek nyarai számtalanszor bebizonyították, hogy hazánk klímája jelentős változáson megy át. Mostanra örülünk, ha csak 30 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála, miközben nem ritkák a közel 40 fokos melegek sem. Éppen ezért alább összeszedtünk néhány tippet, amellyel enyhíthetjük a forróságot, de a többség mégsem szokott gondolni rá!

1. Páramentesítő készülék

Ha a meleg magas páratartalommal társul, az kifejezetten kínzó lehet. Ezt megtapasztalhatjuk nyáron, amikor egy eső után is marad a forróság, de sokkal magasabb páratartalommal társítva. A lakásban tartózkodás során számos olyan tevékenységet végzünk, amelyek kapcsán nedvesség kerül a levegőbe. Ez ellen ideális lehet egy jó minőségű páramentesítő készülék, amely akár több liter vizet is képes kiszűrni egy nap alatt a levegőből.

2. Többszöri napközbeni tusolás

A szervezetünk hálás lesz, ha naponta akár többször is beugrunk a zuhany alá egy-egy hűsítő fürdésre. 

3. Langyos, meleg innivalók

A legtöbben ilyenkor a jégkására és a jeges üdítőkre esküsznek, holott a tény valójában az, hogy a langyos, vagy akár a meleg italok jobb választásnak bizonyulnak a hőségben, hiszen arra késztetik a testet, hogy hűtse magát. A citromos víz és a teafélék remek választás lehet.

+1 étkezés

A forró napokon szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken. A kalória- és zsiradékdús ételek fogyasztása fokozza az izzadást, és rossz közérzetet, illetve emésztési problémákat okozhat. Ezért naponta inkább többször együnk és keveset. A napi étrendet pedig lehetőleg kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítsuk össze.

(Borítókép: Férfi a tűző napon. Illusztráció: Liudmila Chernetska/Getty)