Megbonyolíthatja a hátizsákos utazók életét egy várható új változtatás, amelynek következtében feltehetőleg kisebb csomagot vihetünk majd fel magunkkal a fapados repülőgépek fedélzetére.

Új belteret tervez kialakítani három nagy fapados légitársaság, a Ryanair, a Jet2 és az easyJet. A tervek szerint vékonyabb üléseket alakítanak ki, hogy plusz sorokat tudjanak elhelyezni a repülőkön, ezzel növelve a férőhelyek számát.

Ez a változtatás kisebb lábtereket eredményez majd, ami azt jelenti, hogy várhatóan a gépre is kisebb csomagot vihetünk majd fel, a poggyásznak ugyanis el kell férnie a lábunknál, az ülés alatt.

A jelenlegi kritériumok szerint a Ryanair járataira fejenként egy 40cm x 20cm x 25cm méretű kézipoggyászt vihetünk fel ingyenesen. Az EasyJet esetében a maximális méret 45cm x 36cm x 20cm lehet, míg a Jet2-gépeken is hasonló méretezésűnek kell lennie az ülés alá helyezhető csomagnak, ugyanakkor ennél a légitársaságnál még nem kell „priority” szolgáltatást igényelni pluszban ahhoz, hogy a kézipoggyász mellett egy 56cm x 45cm x 25cm méretű, legfeljebb 10 kilogramm súlyú kisbőröndöt is magunkkal vihessünk.

Ezeken a szabályozásokon változtathatnak azok az új tervek, amelyek szerint vékonyabb üléseket kívánnak a gépekbe szerelni, hogy újabb sorokkal bővíthessék azokat a férőhelyek számának növelése érdekében.

„Amikor egy légitársaság új kabinbelsőt jelent be, gyakran áttér vékonyabb ülésekre, amelyek lehetővé teszik, hogy több üléssort helyezzenek el. Az extra sorok beépítése általában a lábtér kisebbítésével jár” – mutatott rá Christopher Elliott szakértő. Joe Cronin, az International Citizens Insurance vezérigazgatója hozzátette, hogy 10 éven belül feltehetőleg megszűnik a gépekre felvihető és ülések alatt elhelyezhető kézipoggyászok ingyenes lehetősége.

„Talán egyáltalán nincs is szükségünk kézipoggyászokra. Valakinek ki kell lépnie, és azt kell mondania: »Ezt nem csináljuk tovább, mert nem nyújt megfelelő élményt a légi közlekedésben«. Úgy vélem, elérkeztünk a törésponthoz, elértük a maximumot, amire képesek vagyunk” – fogalmazott David Young, aki 20 éve tervez kabinberendezéseket.

(LADBible)

(Borítókép: Hátizsák egy férfi lábánál egy repülőgépen. Illusztráció: Getty Images)