Nyáron csábító lehet, hogy megmártózzunk a vízparton, de azért érdemes megválogatni, hol csobbanunk, ha nem akarunk az életünkkel játszani.

Praia do Norte, Portugália

Ez a szörfparadicsom a legnagyobb hullámokat biztosítja a sportág szerelmeseinek, akiket egyben hatalmas veszély is fenyeget: az áramlatokat összegyűjtő mélytengeri árokmiatt olyan hatalmas hullámok keletkeznek a vízben, hogy a legtöbben odavesznek, amikor játszani próbálnak velük.

Nagy Kék Lyuk, Belize

A világ legismertebb víznyelője közel sem kegyes a fürdőzőkkel: a Belize partjainál található Nagy Kék Lyuk egy több ezer éve keletkezett mészkőbarlang a tenger mélyén, ami egy kész búvárparadicsomnak számít. A körülbelül 125 méter mély árkot azonban nemcsak szépsége, hanem kegyetlensége miatt is ismerik, ugyanis az évtizedek során rengeteg búvár vesztette itt életét. A nitrogénnarkózis veszélyétől kezdve a kacskaringós oldalfolyósókig, könnyen pórul járhat, aki lemerészkedik az óriási víznyelőbe.

Boiling Lake, Dominika

A Dominikai Közösség déli részén található tónak már a neve is sejteti, hogy nem a fürdésre találták ki. A különös tó olyan, mint egy óriási jacuzzi, aminek a hőmérsékletét véletlenül 82 Celsius-fokos minimumon hagyták. Éppen ezért a medencét inkább csak távolról javasolt megnézni, már ha nem szeretnénk egy emberi levessé főni.

Cape Tribulation, Ausztrália

Ausztrália legveszélyesebb partszakasza ugyan látszólag gyönyörű, de rengeteg veszély leselkedik arra, aki itt úszkál. Ezen a strandon rengeteg a kockamedúza, amely a világ egyik leghalálosabb medúza faja. Még inkább veszélyessé teszi azonban a környéket a tengerparton nagy számban ólálkodó krokodilok – a szintén veszélyes röpképtelen kakadukról már nem is beszélve. 

Ördög-medence, Zambia

A Viktória-vízesésről valószínűleg a legtöbben hallottak már, és ha Dél-Afrikában járunk, akkor mindenképp érdemes is megnézni a világ legnagyobb vízesését. Az igazán bátrak elmerészkedhetnek a vízesés tetejéig is, ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk, amit egészen közelről is megszemlélhetünk, már ha van hozzá bátorsága valakinek. Az Ördög-medencében elvileg egy szikla áll a biztos halált jelentő zuhanás és a fürdőzők közé, de aki nem tartja be a biztonsági előírásokat, nem egy haláleset történt már a medencében az évek során...

Réunion, Madagaszkár

A Madagaszkártól keletre található Réunion-sziget első látásra egy igazi paradicsomnak tűnhet: a szárazföldön trópusi növények, buja esőerdők és vulkanikus hegycsúcsok várják a látogatókat. Ugyanakkor az idilli sziget alatt igazi veszélyekkel találkozhatunk: a térség igencsak népszerű a cápák körében, akik olykor bele is kóstolnak a nyaralókba.

(The Travel)

(Borítókép: Nagy Kék Lyuk. Fotó: Henryk Welle/Getty)