A kezéből rántották ki egy férfinak a telefonját, majd két héttel később teljesen ledöbbent, amikor megtudta, hol kötött ki a készüléke.

A hírek gyorsan terjednek, mondják, nem különben a mobiltelefonok az Egyesült Királyságban. Sukru Haskan éppen hazafelé tartott július 30-án Londonban, amikor egy e-bike-on kerékpározó tolvaj kirántotta a kezéből a mobilját este 11 óra után. Két héttel később a 41 éves Haskan valósággal sokkot kapott, amikor megtudta, hogy ennyi idő alatt hol kötött ki iPhone 14-es készüléke. A történtekről az X-en tett közzé részletes beszámolót.

A posztból kiderül, hogy az iPhone-ok nyomkövető funkciójának köszönhetően a férfi pontosan látta, hogy a telefonja 23 óra 15 perckor, mindössze hét perccel a lopás után a Brompton Streettől gyalog 10 percre lévő Hyde Parkban volt, majd éjjel 1 óra előtt 5 perccel a Finsbury Parkban jelzett. Az utolsó ismert tartózkodási helye a lopás helyszínétől több mint egy óra autóútra volt az Aldersbrook Általános Iskola közelében másnap 14 óra 45 perckor. A telefon útja azonban itt korántsem ért véget.

„Miközben a rendőrség kihallgatott, én láttam, ahogy a telefonom egyik helyről a másikra kerül Londonban. Ettől kissé megrendül a bizalmad a biztonsági szolgálatban” – nyilatkozta a férfi, rámutatva arra, hogy a lassú intézkedési folyamat következtében augusztus 15-én a telefonja végül a 9 ezer 600 kilométerre lévő kínai Sencsenben kötött ki.

Az ország „Szilícium-völgyének” is nevezett város a világ egyik vezető technológiai központja, egyben a világ minden tájáról származó, lopott készülékek egyik legfrekventáltabb helye. A hatóságok korábban rámutattak, hogy a régió technológiai tudásának köszönhetően Sencsenben könnyebb feloldani és továbbértékesíteni a lopott iPhone-okat. Egy korábbi nyomozás során például fény derült rá, hogy ezeket a telefonokat bűnözői bandák szállítják Kínába, ahol esetenként szét is szerelik azokat, és alkatrészekben adják el újrahasznosító üzemeknek vagy piacoknak.

„Értem én, hogy nem lehet megakadályozni, hogy egy nagyvárosban ellopják a telefonokat. Azt azonban képtelen vagyok megérteni, hogy utána a mobilodat könnyedén elszállítják egy másik országba” – panaszkodott Sukru Haskan, akinek az ügyét végül lezárta a rendőrség, mert „nem sikerült gyanúsítottat találni”.

Telefonok ezrei kerülnek Kínába, és senki sem foglalkozik ezzel

– háborgott a Londonban élő, pénzügyi területen dolgozó férfi.

(LADBible)

(Borítókép: Telefonlopás. Illusztráció: Getty Images)