A világ legtermészetesebb dolga, ám rengetegen rosszul csinálják: vécézés közben sokan élnek egy rossz szokással, ami hosszú távon az egészségünket veszélyezteti.

Telefonnyomkodás, újságolvasás, vagy csak mélázás az élet nagy kérdésein: rengetegen élünk azzal a rossz szokással, hogy hosszú perceket töltünk az árnyékszéken, pedig ennél rosszabbat nem is tehetnénk az egészségünkkel.

Dr. David L Schwarzbaum gasztroenterológus arra figyelmeztetett, hogyha túl sokáig ülünk a vécén, az aranyeret okozhat, amely olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint viszketés, fájdalomérzet és vérzés.

„Aranyér alatt az alsó végbélben és a végbélnyílásban lévő, eltömődött ereket értjük. Bár mindenkinek ott vannak ezek az erek, csak akkor válnak tünetessé, ha megnagyobbodnak vagy begyulladnak, ami több tényező miatt is előfordulhat.

Az egyik leggyakoribb ok a hosszabb ideig tartó vécén ülés.

Ilyenkor a vér a legalsó ponton összegyűlik és megnövekedett nyomást okoz a végbélnyílásban lévő erekben, ami aranyérhez vezet” – fejtette ki a szakember, hozzátéve, hogy az erőlködés is növeli a nyomást az úgynevezett anorectalis erekben, így az egy másik gyakori oka az aranyér kialakulásának.

„A pácienseimnek gyakran azt tanácsolom, hogy amikor székelési ingert éreznek, menjenek ki a vécére, de ne erőlködjenek. Ha anélkül végül nem tudnak könnyíteni magukon, akkor álljanak fel, és próbálják meg később, amikor ismét késztetést éreznek” – hívta fel a figyelmet dr. Schwarzbaum. Emellett azt is elárulta, hogy legfeljebb mennyi időt tölthetünk a vécén ülve úgy, hogy ne növeljük az aranyér kialakulásának kockázatát

Általában azt javaslom, hogy próbáljuk meg a székletürítést legfeljebb 10-15 percre korlátozni!

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi a vécén. Illusztráció: Getty Images)