Mike Lynch brit technológiai vállalkozó holttestét azonosították az elsüllyedt jacht roncsai között, miután a hajó Szicília partjainál egy vihar következtében felborult; a hatóságok továbbra is vizsgálják a tragédia körülményeit.

Az olasz hatóságok megtalálták Mike Lynch brit technológiai vállalkozó holttestét, néhány nappal azután, hogy luxusjachtja hétfő reggel felborult Szicília partjainál. A korábbi híradások szerint a Reuters jelentette, hogy megtaláltak egy holttestet, amelyről feltételezték, hogy Mike Lynché lehet, de hivatalos azonosításra akkor még nem került sor. Azóta megerősítették, hogy a holttest valóban Mike Lynch-é.

Az 59 éves Lynch családjával, üzleti partnereivel és barátaival tartózkodott a Bayesian nevű jachton, amikor erős vihar sújtotta a hajót. A tragédia során több prominens személy is életét vesztette, köztük Lynch 18 éves lánya, Hannah Lynch, akit továbbra is keresnek a hatóságok.

Mike Lynch az Egyesült Királyság technológiai iparának egyik meghatározó alakja volt. Karrierje a Cambridge Neurodynamics megalapításával kezdődött, amely az ujjlenyomatok számítógépes felismerésére specializálódott.

Később társalapítója volt az Autonomy nevű brit techcégnek, amelyet 2011-ben 11 milliárd dollárért (kb. 3 894 milliárd forintért) adott el a Hewlett-Packardnak (HP). Az üzlet hosszú jogi csatározásokhoz vezetett, amelyek csak idén júniusban értek véget, amikor több csalás vádja alól felmentették.

Mike Lynch a jachton tartózkodó vendégeket állítólag azért hívta meg, hogy együtt ünnepeljék a bírósági eljárás befejezését. A tragédia azonban közbeszólt. Mike Lynch az Egyesült Királyság egyik legkiemelkedőbb üzletembereként marad emlékezetes, aki jelentős szerepet játszott az ország technológiai fejlődésében.

Sir Roly Keating, a British Library vezérigazgatója, aki együtt dolgozott Mike Lynch-csel, így emlékezett rá: „Mike rendkívüli technológiai ismerete, valamint a British Library tudásmegosztási küldetése iránti szenvedélye felbecsülhetetlen értékű tagjává tette őt igazgatótanácsunknak.

Megfontolt, figyelmes és támogató volt, és nagyon fog hiányozni mindannyiunknak, akik vele együtt dolgoztunk az itt töltött idejében.

Tim Davie, a BBC főigazgatója így emlékezett Mike Lynch-re: „Mike Lynch kiváló tagja volt a BBC igazgatótanácsának 2007 és 2012 között. Bölcsessége, nagylelkűsége és éleslátása különösen fontos volt abban, hogy felgyorsítsuk a digitális átalakulásunkat.”

A tragédia során mások is életüket vesztették, és az olasz hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy emberi mulasztás játszhatott-e szerepet a katasztrófában. A kapitányt és a legénységet kihallgatták, különös tekintettel arra, hogy a viharriasztás ellenére miért nem tettek megfelelő intézkedéseket a hajó biztonsága érdekében – írja a BBC

David Tabizel, aki Mike Lynch-csel együtt alapította az Autonomy-t, így nyilatkozott róla: „Mike Lynch egy zseni volt, aki mindig élvezte, hogy az elméjét teljes kapacitással használhatta.

Tragikus, hogy éppen akkor veszítettük el, amikor vissza akarta szerezni a hírnevét és társadalmi pozícióját.

A vizsgálat jelenleg is zajlik, és nagy nyomás nehezedik a hatóságokra, hogy kiderítsék, mi okozta a katasztrófát. Az ügynek komoly jogi következményei lehetnek, mivel a fedélzeten több jelentős üzleti és pénzügyi szereplő is jelen volt.

(Borítókép: Mike Lynch. Fotó: Getty Images)