A Szent György-hegy, amely a Balaton-felvidék egyik legikonikusabb helyszíne, tökéletes célpont mindenkinek, aki szeretne elvonulni a hétköznapok zajától. A hegy nemcsak a lenyűgöző panorámájáról híres, hanem a történelmi és természeti látnivalóiról is. Összegyűjtöttünk 5+1 kihagyhatatlan helyszínt, amit mindenképpen érdemes felfedezni ezen a különleges vidéken.

Szent Kereszt-kápolna, Kisapáti

Kisapáti község közelében, a szőlőtőkék között megbújva található a Szent Kereszt-kápolna, amely a 13. század közepén épült. Az eredetileg román stílusú kápolnát a barokk korban újjáépítették, majd a török hódoltság idején lerombolták. Szerencsére 1958-ban a műemlékvédelem helyreállította az épületet, így ma is látogatható. A kápolna egész évben szabadon megtekinthető, és különleges hangulatával visszarepít a történelembe.

Balatoni Mediterrán Botanikus Kert, Kisapáti

A Szent György-hegy tetején található Balatoni Mediterrán Botanikus Kert valódi oázis a Balaton közelében. A kert nemcsak a Balatonra nyíló panorámájával varázsolja el a látogatókat, hanem a világ különböző részeiről származó, mintegy 700 növényfajával is. A természet szerelmesei itt egzotikus pálmafákat és levendulaültetvényeket csodálhatnak meg. A kert jelenleg hétvégente tart nyitva, és ideális helyszín mindenkinek, aki szeretne kicsit kiszakadni a városi nyüzsgésből.

Örömhírvétel-kápolna és remetelak, Kisapáti

A hegy keleti oldalán, az erdő mélyén található Márton atya remetelakja és az ahhoz tartozó ortodox kápolna. Márton atya, aki eredetileg kőfaragó és kőszobrász, saját kezével újította fel a romos présházat, és alakította át egy különleges építészeti csodává. Ha szerencsénk van, és otthon találjuk a remetét, akár körbe is vezethet minket ezen a különleges helyen, ahol minden nap reggel és este paraklésziszt tart.

Lengyel-kápolna, Hegymagas

Hegymagas településen, a Szent György-hegy délnyugati lábánál található az 1755-ben épült Lengyel-kápolna. A barokk stílusú kápolna a Boldogságos Szűz tiszteletére lett felszentelve, és lenyűgöző panorámát nyújt Szigliget és a Balaton felé. Az épület belsejében gyönyörű, faragott oltár és szobrok találhatók, amelyek a barokk-rokokó stílus jegyeit viselik. A kápolna történelmi jelentősége és a környezet adta szépsége miatt érdemes ide is ellátogatni.

Taberna Infinito, Kisapáti

A mediterrán hangulatot idéző Taberna Infinito a Kisapáti-hegy napsütötte teraszán várja a látogatókat. Az étterem teraszáról lenyűgöző panoráma nyílik a környező tanúhegyekre, miközben ízletes tapasok és finom borok mellett élvezhetjük a dolce vita életérzést. Az étterem saját kertjéből származó fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök teszik különlegessé az ételeket, amelyek között vegetáriánus és vegán lehetőségek is szerepelnek. A hely kutyabarát, így négylábú kedvenceinkkel is nyugodtan ellátogathatunk ide.

Bazaltorgonák tanösvény, Raposka

A természeti kincsek szerelmesei számára a Bazaltorgonák tanösvény kihagyhatatlan látnivaló. A 4 kilométer hosszú útvonal hét állomáson keresztül vezeti végig a látogatókat, miközben bemutatja a Szent György-hegy földtani történetét és élővilágát. Az útvonal a volt raposkai bányaudvarból indul, és a hegy leglátványosabb pontjain keresztül vezet fel a 414 méteres csúcsig. Az ösvény egész évben szabadon látogatható.

Funzine

(Borítókép: Szent György-hegy. Fotó: Youtube)