1921 óta nincs királya Magyarországnak, pedig trónörökös lenne.

Hogyha valaki azt a kérdést veti fel, hogy amennyiben Magyarország államformája királyság lenne, akkor jelenleg ki lehetne az uralkodó, akkor egészen biztos és pontos választ lehet adni. 

Még 2022-ben is vannak olyan vélemények hazánkban, amelyek szerint a legitim államforma napjainkban is a királyság lenne. Megállapításukat általában arra a tényre alapozzák, hogy IV. Károly – aki mindmáig az utolsó magyar király volt – nem önként mondott le trónigényéről, hanem 1921-ben megfosztották a tróntól. A nagyurak ezután nem merték megváltoztatni a több mint 900 éves államformát, ezért maradt a királyság, ugyanakkor a király helyett Horthy Miklós kormányzóként irányította az országot egészen 1945-ig. IV. Károly kétszer is megpróbálkozott a visszatéréssel, ám valamennyiszer kudarcot vallott. A jogos trónörököst a budaörsi csatában legyőzték, majd megfosztották trónjától és száműzték Madeira szigetére.

Napjainkban az utolsó magyar király, IV. Károly koronázása óta már több mint száz év telt el, és bár fia, Habsburg Ottó egészen 1961-ig nem mondott le trónöröklési jogáról, végül kénytelen volt feladni apja örökségét, ugyanis ez volt a feltétele annak, hogy ismét beléphessen szülőhazájába, Ausztriába.

Habsburg Ottónak két fia született: Károly és György. Mindketten politikai pályára léptek, de közülük Károly az idősebb, ezáltal ő a Habsburg–Lotaringiai-ház feje a családi szabályok szerint. Miután 2011-ben Ottó elhunyt, helyét Károly vette át a dinasztia élén. 

Ennek értelmében, ha Magyarország államformája ismét királyság lenne, akkor ma (V.) Habsburg Károly lenne a trónörökös a Habsburg-ház öröklési rendje szerint.

A 63 éves Károly főherceg egyébként aktív politikus. 1987-ben megalapította a Páneurópa-Ausztria szervezetet, melynek jelenleg is az elnöke. 1996 és 1999 között az Osztrák Néppárt színeiben tagja volt az Európai Parlamentnek is. 

Autóversenyző a Habsburg-ház legifjabb tagja

Habsburg Ferdinánd Zvonimir az utolsó magyar király, IV. Károly dédunokája. Jelenleg ő a Habsburg-ház fejének örököse, amennyiben édesapja, Károly elhunyna. Az ifjú Ferdinándot azonban sokkalta jobban érdekli a sport. Sikeres autóversenyzőként is ismert. A legendás Le Mans-i 24 órás autóversenyen 2021-ben győztesként ért célba.

(Borítókép: Habsburg Károly Magyarország tituláris trónörököse és Hasburg Ferdinánd. Fotó: Luc Castel/Getty)