A minneapolisi Tanya Smith, akinek nevét az FBI is örökre megjegyezte, 13 évet kapott csalásért, de nem értett egyet az ítélettel, ezért az őrök előtt, fényes nappal szökött meg.

Tanya Smith élete akár egy krimisorozat is lehetne a Netflixen, és nem lehetetlen, hogy hamarosan az is lesz. Könyvet mindenesetre már írt fordulatos fiatalkoráról, amiben elmeséli, hogyan sikerült csalással 40 millió dollárt, vagyis 13 millió forintot szereznie, és arról is részletesen ír, hogyan szökött meg a börtönből.

Smith öt testvérével együtt nőtt fel Minneapolisban, és a jó szándékkal kikövezett úton jutott el a bűnözés poklába. Apja a helyi afro-amerikai közösség vezetője volt, és a példáját követve ő is szeretett volna tenni valamit a sanyarú sorsú szomszédokért. Tett is, csak épp nem teljesen a törvény betűje szerint járt el: banki csalásokkal próbált kisebb-nagyobb összegeket szerezni támogatottjainak.

Mivel eközben – saját bevallása szerint – soha nem látott izgalmat érzett, egyre jobban belekeveredett a bizniszbe. A végeredmény egy olyan csalássorozat lett, aminek a felgöngyölítésével végül évtizedekig küzdött az FBI. 

Tanya végül lebukott, és – egy utólag megkérdőjelezhető eljárás – után 13 évet kapott. Két évet töltött le ebből egy nyugat-virginiai börtönben, amikor úgy döntött, nem próbálkozik többet a fellebbezéssel a rácsok mögül. Egy barátja segítségével ügyvédnek álcázta magát, és egyszerűen kisétált a börtönből, fényes nappal, az őrök szeme láttára.

 „Amikor a kapuhoz értem, az ajtóban álló őrhöz fordultam, és integettem" – emlékszik vissza. „Hunyorított, mintha ismerős lettem volna neki...

Elmosolyodtam, és újra integettem. Közben ott volt a gombóc a torkomban... Tudtam, hogy bármelyik pillanatban rájöhet valaki, hogy eltűntem, és megszólalhat a riasztó.

Smith azt mondja, idegessége ellenére végig biztos volt benne, hogy a terve működni fog.

Nyolc hónappal később újra elfogták, és ezúttal 24 évet kapott, mivel közben ex-pasijai miatt újabb bűncselekményekben is bűnrészes lett. Végül újabb szökés helyett a börtönkönyvtár jogi szekciójában töltötte minden idejét, és rájött, hogy ha a bűncselekményeit nem külön-külön, hanem egy sorozat részeként kezelték volna, akkor jóval kisebb büntetést kap. Hosszas jogi csatározás után 11 év után elérte, hogy szabadlábra helyezzék.

A most 64 éves, háromgyermekes édesanya már törvénytisztelő állampolgárként él Los Angelesben, de nem lenne meglepő, ha fordulatos élettörténetét a képernyőn is hamarosan láthatnánk, ugyanis több műsorgyártó is érdeklődik utána.

(Guardian)

(Borítókép: nő a rácsok mögött. Illusztráció: Getty Images)