A Nissan új hűtőfestéke akár 12 fokkal is csökkentheti az autó felületi hőmérsékletét, így az utastér is hűvösebb maradhat – mindezt anélkül, hogy extra energiát kellene használni.

A Nissan egy izgalmas új fejlesztésen dolgozik: egy speciális festéken, amely képes hűvösen tartani az autókat még tűző napsütésben is. Az új „hűtőfesték” visszaveri a napsugarakat, így a kocsi kevésbé forrósodik fel – írja a Blikk

A festék különlegessége két speciális mikrorészecskének köszönhető, amelyek együttműködve hűtik le az autó külső felületét.

Az első tesztek szerint ez a festék 12 fokkal hűvösebbé teszi az autó felületét, és az utastérben is 5 fokkal kevesebb lehet a hőmérséklet, mint a hagyományos festékekkel ellátott autókban.

Dr. Susumu Miura, a projekt vezetője szerint ez különösen hasznos lehet az elektromos autóknál, mivel a hűtéshez szükséges energia így nem meríti le az akkumulátorokat. A cél az, hogy az autók hűvösek maradjanak anélkül, hogy sok energiát kellene elhasználniuk.

Eddig ezt a festéket épületek festésére használták, amit hengerrel vittek fel a falakra. A Nissan most azon dolgozik, hogy egy olyan változatot fejlesszen ki, amelyet autókra is könnyen fel lehet vinni szórópisztollyal.

(Borítókép: melege van az autóban a nőnek. Fotó: Getty Images)