Mick Schumacher évek óta küzd azért, hogy visszatérhessen az F1-be, de a csapatok folyamatosan mellőzik. Mi állhat a háttérben, és milyen esélyei vannak a német pilótának a jövőben?

Mick Schumacher neve még mindig nagyot szól a motorsport világában, ám Michael Schumacher fia hiába próbál visszatérni az F1 mezőnyébe, a csapatok sorra mellőzik. 

A legutóbbi csapás akkor érte, amikor az Alpine istálló hivatalosan bejelentette, hogy a következő szezonban Jack Doohan lesz Pierre Gasly csapattársa, és nem a kis Schumi kapja meg az ülést. A német pilóta számára különösen fájdalmas volt, hogy erről csak a közösségi médiából értesült, ahogyan arról a racingnewsw365 is írt. 

De miért mellőzik Michael Schumacher fiát az F1 csapatok már évek óta?

Az egyik fő ok az, hogy Mick Schumacher nem rendelkezik azzal a kiemelkedő tehetséggel, mint édesapja, Michael Schumacher, vagy kortársai, mint Charles Leclerc, Lando Norris vagy George Russell. Bár megnyerte az F3-as és F2-es bajnokságokat, teljesítményét gyakran vitatták.

Például az F3-as címét olyan fejlesztések segítették, amelyek vitatott körülmények között születtek, és sokan azt állítják, hogy ezek nélkül nem lett volna olyan sikeres.

Az F1-ben Mick Schumacher a Haas csapatánál kezdte karrierjét, ahol az első évben ugyan legyőzte csapattársát, Nyikita Mazepint, de sokszor törte az autót. A második évben Kevin Magnussen érkezett a csapathoz, aki azonnal jobb eredményeket hozott, és bár Mick fejlődött az évad során, még mindig nem tudta egyértelműen felülmúlni csapattársát. Ez a teljesítmény nem győzte meg a csapatokat arról, hogy Mick Schumacher érdemes lenne egy újabb esélyre az F1-ben.

a fiatal versenyző helyzetét súlyosbítja, hogy bár a Mercedesnél tartalékpilótaként dolgozik, mégsem látják őt elég erős versenyzőnek ahhoz, hogy Lewis Hamilton helyére kerüljön. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke próbálta Schumachert bejuttatni a Williamshez, de a csapat főnöke, James Vowles, nem találta meggyőzőnek a német teljesítményét, így ő is visszautasította a lehetőséget.

Az Alpine döntése és a Williams elutasítása után Mick Schumacher helyzete továbbra is bizonytalan. Nagybátyja, Ralf Schumacher, dühösen reagált az Alpine lépésére, különösen Flavio Briatore szerepére, aki régi jóbarátja volt Michael Schumachernek.

Tiszteletben kell tartanunk a döntést, de csalódást kelt, hogy azt Micknek a közösségi médiából kellett megtudnia. Ez nem volt stílusos Flavio részéről

– nyilatkozta Ralf Schumacher.

Mick Schumacher számára azonban még nincs minden veszve. A Formula1.com szerint felmerült, hogy a Williamsnél Logan Sargeant helyére léphet, aki eddig nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt az idei szezonban. Ha Mick megkapja ezt az esélyt, és jól teljesít, talán újra bizonyíthatja, hogy helye van az F1 mezőnyében.

Sebastian Vettel, Mick régi barátja és négyszeres világbajnok, kiállt mellette, és a holland médiának nyilatkozva elmondta:

Ha az én döntésem lenne, Mick felé húznék. Természetesen egy kicsit elfogult vagyok, hiszen a barátom, de az én szememben ő a legjobb megoldás.

Micknek két év F1-es tapasztalata van, és a jelenlegi szerepkörében is nagyon jó rálátása van a technikára, ismeri a Mercedes-motort.”

Sebastian Vettel szerint Mick Schumacher megérdemelné, hogy újra lehetőséget kapjon, és ha a Williams valóban őt választja, az nagy lépés lehetne a visszatérés felé. Ugyanakkor a versenyzők közötti erős konkurencia és a csapatok magas elvárásai miatt továbbra is kérdéses, hogy Mick Schumacher vissza tud-e kerülni az F1-be.

Mick Schumacher számára a következő hetek kulcsfontosságúak lehetnek, hiszen ha a Williams valóban őt választja Sargeant helyére, és jól teljesít, akkor talán újra esélye lesz visszakerülni a Forma–1 világába.

(Borítókép: Mick Schumacher. Fotó: Getty Images)