Felelősségre vontak nemrégiben egy lisszaboni éttermet, mert bizonyos fogásokat drágábban kínált a turistáknak, mint a helyieknek. A turpisságot a városban élők szúrták ki és jelezték azt az illetékes hatóságnak.

Portugália az egyik legnépszerűbb nyári úti célok egyike, évente átlagosan 26 és félmillió turistát fogad. Fővárosát, Lisszabont rengetegen választják sokszínűsége miatt, kezdve a történelmi városrésztől az ikonikus sárga villamoson át a modernebb negyedekig. Nem is beszélve az ínycsiklandó tengerparti gasztronómiáról, amit előszeretettel fedeznek fel az oda látogatók. Van azonban egy népszerű helyi étterem, amely kihasználja az utazók kíváncsiságát és bizonyos fogásokat sokkal drágábban kínál a számukra, mint a helyieknek. 

A vendéglátóhely a Baixa negyedben található, az ott dolgozók pedig különféleképpen adják a helyi vendégek tudtára, hogy a magasabb árak csak a turistáknak szólnak.

Sok helybéli ugyanakkor nem nézte jó szemmel az utazók átverését és leleplezték a csalást, rávilágítva, hogy a felszolgálók szóban suttogva, vagy nem feltűnő, esetleg rejtett helyeken elhelyezett alternatív menüsoron adták a tudtukra az eredeti, alacsonyabb árakat.

Az Expresso című portugál lap rámutatott, hogy egy steak ára a kihelyezett étlapok alapján 15 euróba, átszámítva 5 ezer 900 forintba kerül, ám a portugálok mindössze 9,90 eurót, vagyis 3 ezer 900 forintot kell fizessenek egy teljes menüért, amely italt, desszertet és kávét is tartalmaz.

A turistáknak nem adnak ilyen menüt

– árulta el a lapnak az étterem egyik gyakori vendége, a közeli ékszerüzletben dolgozó Elisabete. „A pincérek a turistáknak nemzetközi étlapot adnak, amelyen olyan árak szerepelnek, amit mi nem engedhetünk meg magunknak.”

Iparági bennfentesek arról informálták az újságot, hogy ez a fajta viselkedés „teljesen illegális”. Marcelino Abreu ügyvéd szerint az éttermek nem diszkriminálhatják az embereket a nemzetiségük alapján, és nem számíthatnak fel különböző árakat a portugál és a külföldi turistáknak. A Portugál Szállodák, Éttermek és Hasonló Szállodák Szövetsége (AHRESP) állította, hogy fogalma sincs a kialakult helyzetről, valamint felhívták a figyelmet az általános irányelveikre, melyek szerint az éttermekben az áraknak mindenki számára azonosnak kell lenniük, és „teljes átláthatósággal” kell feltüntetni azokat.

Lisszabonban egyébként szeptember 1-től növekszik az utazók éjszakai tartózkodási díja, ugyanis több spanyol városhoz hasonlóan itt is megelégelték a helyiek azt a mértékű turizmust, amely már negatív befolyással van az életminőségükre és a lakhatási helyzetükre. A két országban több helyen is tüntettek az elmúlt időszakban, Lisszabonban pedig aláírásokat is gyűjtöttek, hogy népszavazást kezdeményezzenek arról, hogy mi legyen a külföldi turisták által birtokolt, nyaralónak használt ingatlanokkal. A petíciót annyian szignózták, hogy az ügyet a városi tanács elé terjeszthetik.

(LADBible)

(Borítókép: Egy vendégnek a számlát átnyújtó pincérnő. Illusztráció: Getty Images)