Magyarország a lista végén kullog.

A The Economist legfrissebb Big Mac-indexe szerint Svájc és Norvégia továbbra is a világ legdrágább országai közé tartozik. Ebben a két európai országban egy Big Mac 6,71 és 6,26 euróba (kb. 2500 Ft) kerül.

Ezzel szemben Magyarország az utolsó helyen áll, ahol ugyanez a szendvics átlagára mindössze 2,65 euróba (kb. 1200 Ft) kerül.

A Big Mac Indexet a The Economist vezette be 1986-ban. Az index lényege, hogy az  összehasonlítja a világ különböző országaiban kapható Big Mac-ek árait az Egyesült Államokban tapasztalható árakkal, és ezáltal betekintést enged az adott ország gazdasági helyzetébe, valamint eszközként szolgál a fogyasztói vásárlóerő mérésére.

Csak néhány országban drágább a Big Mac, mint az USA-ban

Az Egyesült Államokban egy Big Mac átlagosan körülbelül 5,15 euróba kerül, de az árak régiónként változhatnak. A 78 ország közül, amelyeket az index számításba vett, mindössze öt – Svájc, Norvégia, Uruguay, Svédország és Kanada – országban van magasabban a McDonald's ikonikus szendvicsének átlagára. Ebben az összevetésben Svájc áll az élen, 6,71 eurós átlagárral, ami körülbelül 30,3 százalékkal magasabb, mint az amerikai átlag. Ezt a jelentős különbséget olyan tényezők befolyásolják, mint a magasabb munkaköltségek, eltérő vásárlóerő és adók.

Az index legalján található tíz ország közé tartozik:

Törökország, Magyarország, Tajvan, Malajzia, Egyiptom, India, Indonézia, Dél-Afrika, Románia és Venezuela.

Venezuelában egy Big Mac mindössze 1,76 (kb. 600 Ft) euróba kerül, ami az országban zajló hiperinflációt és a valuta leértékelését tükrözi.

(dailynewshungary.com)

(Borítókép: Big Mac. Fotó: Lauren DeCicca/Getty)