Értetlenül álltak az orvosok egy férfi tünetei előtt, akinek a hímtagját romlott rizsből származó, ételmérgezést okozó baktérium támadta meg.

Orvosi értelemben is egyedülálló esetet produkált egy 38 éves, bejruti férfi, aki azután keresett fel egy urológust, hogy a nemi szervén egy héten át nem múló bőrpírt, duzzanatot és hámlást tapasztalt.

A Bejruti Amerikai Egyetem Orvosi Központjának szakemberei kenetet vettek a kétgyermekes apa nemi szervéről, hogy leteszteljék különböző fertőzésekre. Az eredménytől még ők is meglepődtek: egy olyan, ételmérgezést okozó baktériumot találtak, amely a szobahőmérsékleten hagyott rizsben szokott elszaporodni.

Eleinte fogalmuk sem volt, hogyan kerülhetett a férfi péniszére a bacillus cereus nevű törzs, ám a kórelőzmények alapján végül rájöttek a titokra: a férfi ugyanis elmesélte, hogy a tünetek megjelenése előtt heves aktust folytatott a feleségével, majd vécére ment, ahol komoly hasmenést tapasztalt, később pedig hányt is.

Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi szokatlan nemi szervi fertőzését a hasmenéses és hányásos epizód okozta, amely szinte közvetlenül a feleségével való heves együttlét után következett be. Az intim aktus nemcsak a pénisz bőrét irritálhatta, de a vérbőség az erek áteresztőképességét is megváltoztatta, és mivel a hasmenés miatt a baktériumok közvetlenül érintkezhettek a beteg ágyékával, bejutottak a férfi hímtagjába. 

A szakemberek azt mondják, nagyon ritka, hogy bacillus cereust találjanak a bőrben, arra pedig, hogy egy pénisz nyálkahártyáján forduljon elő, még nem volt példa az orvosi szakirodalom szerint. 

(Daily Mail)

(Borítókép: Ágyékfájdalom. Illusztráció: Getty Images)