Ha utazunk, szeretnénk biztonságban tudni a csomagjainkat, ám amilyen hasznos lehet a poggyászcímke, egy szakértő szerint olyan veszélyes is lehet a használata.

Sokan rettegnek attól, hogy egy repülés során elveszik a holmijuk, ezért még mindig sokat látják el bőröndjeiket kis poggyászcímkével. Bár az adatlap hasznos lehet, ha a légitársaságnak valóban be kell azonosítani a csomagunkat, egy utazási szakértő szerint a nem megfelelő információk feltüntetése komoly biztonsági kockázatot jelenthet. 

Mike Harvey utazási szakértő, a 1st Move International ügyvezető igazgatója szerint nem kell rögtön letépni az összes táskáról és bőröndről ezeket a címkéket, de kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a lényeges adatok megadása és a személyes biztonság védelme között.  

A legtöbben feltüntetik a nevüket, telefonszámukat, postai és email címüket is, ám Harvey szerint ez kicsit több információ a kelleténél.

Például a postai cím megadása, bár bevett szokás, teljesen felesleges, hiszen telefonon és emailen már sokkal könnyebben tudnak velünk kommunikálni a légitársaságok vagy a hatóságok.

A bőröndre kiírt cím felhívás lehet keringőre egy alkalom szülte betörőnek is, de más módon is visszaélhetnek az adatainkkal. Pont ezért javasolja a szakértő, hogy ha lehet, a személyes email címünk helyett is inkább egy alternatív címet használjunk, amit esetleg csak ilyen esetekre hozunk létre.

Bár talán ez már kiment a divatból, mégis elképzelhető, hogy valaki még listán feltűnteti a bőrönd tartalmát, különösen ha értékes dolgokról van szó. Nagy hiba, hiszen a repülőtéri (esetleg repülőtéren dolgozó) tolvajok azonnal látják, hogy potenciális zsákmány van kilátásban. 

Ugyanígy, teljesen felesleges és biztonsági kockázatot jelenthet ráírni a poggyászra az úti célt, esetleg útvonalat, a légitársaság által ráragasztott vonalkódos cetli pont elég lesz az azonosításhoz.

Azt már talán említeni sem kell, bár Harvey megteszi: sem az útlevélszám, sem más személyes azonosító, sem az utasbiztosítás száma nem szükséges, sőt egyenesen tilos kiírni, ha nem akar problémát.

(Mirror)

(Borítókép: bőrönd poggyászcímkével. Illusztráció: Getty Images)