Számítógépes szimuláción mutatták meg, hogy mi történik az emberi aggyal közvetlenül a halál után.

A halál gondolata sokak számára nyomasztó lehet, tekintve, hogy senki sem tudja, pontosan mi történik, egyáltalán történik-e valami utána. Egy nemrégiben közzétett szimuláció ugyanakkor az eddigieknél sokkal pontosabban bemutatja, hogy hogyan viselkedik az agyunk a halál pillanatában. Ez a videó sokak számára hozott megkönnyebbülést, némely kérdésre ugyanis egyértelmű válasszal szolgált.

„Közvetlenül a halálunk előtt az agyunkban egyfajta elektromos impulzust kiváltó aktivitási hullám keletkezik” – kezdte a Zack D. Films nevű YouTube-csatorna tartalomkészítője. „Ezek az impulzusok aktiválják az agy memóriával és tudattal kapcsolatos részeit, ami a halál beállta után akár két percig is eltarthat. Mivel a folyamatnak nincs közvetlen biológiai oka, egyes kutatók úgy vélik, hogy az agyunk előre megtervezi azt, esélyt adva arra, hogy még egyszer utoljára felidézzük a legkedvesebb emlékeinket.”

A videóhoz számos hozzászólás érkezett. Többen úgy fogalmaztak, hogy az agy ezzel a soha nem tapasztalt eufória-lökettel vigasztal minket a legijesztőbb, egyben a legvégzetesebb pillanatában az életünknek.

„A halálra általában úgy szoktunk gondolni, mint a szív teljes leállására. Ugyanakkor az első néhány percben, miután a szív abbahagyja a dobogást, az agyban egy robbanásszerű aktivitás tapasztalható, amely hasonló az álmodás és a kiterjedt emlékezés közben mérhető agyhullámokhoz. Az agyunknak ez az utolsó, talán legjobb pillanata” – tette hozzá egy vodcast-műsorban dr. Rahul Jandial idegsebész és neurobiológus, aki maga is azt tanulmányozta, mi történik az agyunkkal a halálunk után.

(LADBible)

(Borítókép: CT-felvételek az emberi agyról. Illusztráció: Getty Images)