A tarantula darázs a legveszélyesebb darázs a világon.

A tarantula sólyom, vagy tarantula darázs onnan kapta a hétköznapi nevét, hogy nagy testű pókokat, általában tarantulákat támadnak meg. Az állatok célja ezzel nem a táplálkozás, hanem a petéik elhelyezése. 

Brutális szaporodás

A nőstények párzás után felkeresik a tarantulák odúit, vagy maguk alakítanak ki fészkeket földbe vájt üregekbe és ebbe húzzák a mérgükkel megbénított áldozatokat, majd testükre egyetlen petét raknak. A kikelt lárvák belefúrják a megbénított pók testébe magukat, először az áldozat hemolimfájával táplálkoznak, később a szöveteiket kezdik el enni, kezdetben gondosan elkerülve a létfontosságú szerveket, hogy a gazdatest minél tovább élve maradjon, míg a lárva teljesen ki nem fejlődik. Az utód végül kifejlett egyedként bújik ki a pókból.

A csípésük a világ egyik legerősebbje

Justin Orvel Schmidt amerikai entomológus a tarantula sólyom csípését azonnal hatónak, villámcsapásszerűnek értékeli, ami teljesen legyengíti az áldozatot. A nőstény fullánkja akár hét milliméter hosszú is lehet, és a megcsípett pókok minden esetben belehalnak egy idő után. 2016-ban Coyote Peterson, állatszakértő saját magán is kipróbálta a tarantula darázs csípését.

A természettudós hosszú perceken keresztül szenvedett a földön, miután megcsípte az állat és lebénult a teljes karja. 

Íme az esetről készült videó: 

@pacinoalfonse

♬ eredeti hang - Apexpredator 007

(Borítókép: Tarantula darázs. Fotó: Eric Lowenbach/Getty)