Hiába kétszeres paralimpiai bajnok az iráni ülőröplabdás Mehrzad, mivel egyben ő a világ második legmagasabb embere, nem fér el a paralimpiai falu ágyain, speciális fekhelyet meg nem kapott.

Egy iráni paralimpikon,  a világ második legnagyobb embereként számon tartott Morteza Mehrzadselakjani, rövidebb nevén Mehrzad, egyelőre még nem azzal került a hírekbe, hogy érmet nyert a párizsi paralimpián, hanem egy kevésbé örömteli történet miatt. Lenyűgöző magassága miatt ugyanis elég mostoha körülmények között kell felkészülnie a versenyre: a paralimpiai (korábban olimpiai) faluban a földön kell aludnia.

A kétszeres paralimpiai bajnok valóban nehezen férne el a speciálisan az olimpiára készített kartonágyakon, ám

2020-ban Tokióban ezt megoldották egy számára készített speciális fekhellyel. Párizsban viszont ez elmaradt, így a sportoló kénytelen ágy nélkül tölteni az éjszakát.

„Neki nem számít, ha a földön alszik, vagy ha nem kap eleget enni. Csak egyetlen célja van, hogy bajnok legyen" – mondta Hadi Rezaeigarkani, az Iráni Iszlám Köztársaság vezetőedzője a sportolóról.

Mehrzad, az iráni ülőröplabda-válogatottjának sztárjátékosa 8 láb 0,85 hüvelyk magas (körülbelül 2 méter 46 centiméter). A kétszeres paralimpiai bajnoknál fiatalon diagnosztizálták az akromegáliát, vagyis egy ritka endokrinológiai betegséget, amely a növekedési hormon túltermelődésével, így a csontozat rendellenes túlnövésével jár. Tinédzserkorában egy kerékpáros baleset következtében megsérült a medencéje, és elmaradt a jobb lábának növekedése.

Edzője 2011-ben egy helyi valóságshowban fedezte fel. Az Olympics.com szerint Hadi edző akkor fedezte fel Mehrzadot, amikor 2011-ben megjelent egy helyi televíziós valóságshow-ban, hogy beszéljen a kihívásairól. „Úgy tudom, 11 évig ki sem lépett a lakásából, mert a magassága miatt mindenki megbámulta. De most már mindenki bajnokként fog ránézni" – idézte fel. 

Úgy tűnik a párizsi szervezők még nem néznek rá bajnokként, mivel nem sikerült megoldani, hogy egy speciális fekhelyet is beszerezzenek számára.

A 36 éves férfi egyébként a 2016-os riói játékokon debütált, és ő legmagasabb sportoló, aki valaha is részt vett paralimpiai játékokon. A párizsi lenne a harmadik egymást követő aranyérme. 

(boredpanda)

(Borítókép:  Mehrzadselakjani csapattársaival ünnepli a tokiói aranyérmet. Fotó: Getty Images)