Randevúra hívott egy nőt egy televíziós vetélkedő után egy sorozatgyilkos, akinek a kiléte csak később derült ki. A hölgy úgy úszta meg, hogy áldozattá váljon, hogy kiszúrt egy rejtélyes nyomot.

Cheryl Bradshaw szingli drámatanárnőként a szerelmet kereste, mígnem 1978 szeptemberében beválogatták a The Dating Game (Randijáték) című párkereső műsor egy epizódjába, ahol három udvarló közül kellett választania. Végül az a férfi tetszett meg neki, akit a műsorvezető „sikeres fotósként” és szabadidős ejtőernyősként mutatott be, és aki egy sor célozgatós viccet is elsütött a műsorban. Bradshaw-t kifejezetten elbűvölte a jelölt, ezért úgy döntött, a versenyzők közül ő viheti el egy vakrandira.

A nő ekkor még nem tudta, hogy egy sorozatgyilkossal és elítélt gyerekmolesztálóval találkozik, aki újabb áldozatok után kutat.

Rodney Alcala a műsor idejére már legalább öt nőt gyilkolt meg Dél-Kaliforniában, valamint három évet ült rács mögött, miután megvert és megerőszakolt egy nyolcéves kislányt. Nem sokkal azután, hogy szabadult, egy 13 éves kislány megtámadása miatt másodszor is rács mögé került. Néhány évvel a produkció előtt még az FBI körözési listáján is szerepelt, de mivel az ABC műsorának producerei nem végeztek háttérellenőrzést az indulókon, senki sem tudott semmit a férfi valós kilétéről. Mégis, Cheryl Bradshaw-nak volt egyfajta hatodik érzéke, amely megsúgta neki, hogy a választottja nem az, akinek gondolta. Bár a jóképű férfi a sármjával és a humorával először levette őt a lábáról, a műsorban kapott kérdésekre adott válaszaival betegesen utalgatott a múltban elkövetett bűneire, majd szemtől szemben is furcsán viselkedett.

Arra kérdésre, hogy mi a kedvenc napszaka, a férfi azt válaszolta, hogy az éjszaka, akarva akaratlanul utalva arra, hogy az áldozataira az éj leple alatt csap le.

Ezután azt a kérdést kapta a nőtől, hogyha vacsorát szolgálna fel neki, minek nevezné magát és hogy nézne ki, mire azt felelte, hogy banánnak és jól.

Hámozz meg

– egészítette ki egy erősen szexuális utalással a válaszát Alcala. Végül, miután személyesen is találkoztak, Bradshaw egy furcsa, negatív vibrálást érzett.

„Rosszul kezdtem érezni magam. Nagyon hátborzongatóan viselkedett” – árulta el a Telegraphnak 2012-ben a nő, aki bár másnapra megbeszélt egy második randevút a férfival, a megérzései arra sarkallták, hogy lemondja a találkát, így fel is hívta a műsor egyik producerét, Ellen Metzgert, aki egy interjúban később felidézte Bradshaw szavait.

„Furcsa rezgések áradnak belőle. Nagyon furcsa. Nem érzem jól magam. Ez probléma lesz?” – tette fel akkor a kérdést a drámatanárnő, akinek visszautasítását végül elfogadta a producer. Ez azért is ment olyan könnyen, mert Metzger férje, a műsor vezető producere maga is aggályokat fogalmazott meg a casting során Alcalával kapcsolatban.

„Kizárt dolognak tartottam, hogy ez a fickó bekerüljön a műsoromba, mert nagyon furcsa személyisége volt. Volt benne valami misztikum, amit kifejezetten kellemetlennek találtam” – mondta később a vezető producer, aki a megérzései ellenére végül beválogatta a férfit. Az adásban aztán Alcala többször is úgy fogalmazott a versenytársainak, hogy ő „mindig megkapja a csajt”.

Ezúttal szerencsére nem sikerült neki, ám Bradshaw rossz megérzései később beigazolódtak: Alcala a nő elutasítása újra gyilkolt: 1979-ben a 12 éves Robin Samsoe esett neki áldozatul Los Angelesben. A lányt akkor kapta el, amikor az balettórára biciklizett. A gyerek fülbevalóját végül megtalálták a férfi egy Seattle-ben lévő raktárszekrényében, amely tele volt a gyilkosságaiból származó egyéb beteges emléktárgyakkal. Ezek után letartóztatták, majd halálra ítélték a férfit, akit további tíz gyilkossággal hoztak kapcsolatba az Egyesült Államokban, ám úgy vélik, hogy az áldozatainak valódi száma 130 is lehet. Nem véletlen, hogy az egyik nyomában lévő rendőr „gyilkológépnek” nevezte Alcalát, aki később a Randijáték-gyilkos néven vált ismertté. A férfi 42 évvel a letartóztatása után, 2021. július 24-én nem részletezett természetes okok miatt még a kivégzése előtt meghalt.

(LADBible)

(Borítókép: Nő egy üveg mögött. Illusztráció: Getty Images)