Egy egész napot töltött a világ leghalálosabb szigetén egy YouTuber és egy barátja, hogy bemutassák a mérgező helyszínen uralkodó állapotokat. A kísérletük során meglepő felfedezésekre jutottak.

A Gruinard-öbölben, Gairlock és Ullapool között fekszik egy kis skót sziget, a Gruinard. A helyszínt évtizedekig „Anthrax Island”, vagyis „Lépfene-sziget” néven emlegették, miután a tudósok a II. világháború alatt olyan kísérleteket végeztek ott, amelyek során megfertőzték a talajt. 1942-ben egy Bacillus anthracis nevű baktérium spórákat tartalmazó bombát robbantottak fel. A Bacillus anthracis egy halálos kórokozó, amely elsősorban a haszon- és vadállatokat támadja meg, de az emberekre is veszélyes, így a sziget rövid időn belül lakhatatlanná, halálossá vált. 1945-ben a brit kormány megtiltotta a sziget látogatását, ám a kísérletekről a publikum csak sokkal később, 1981-ben szerzett tudomást, amikor aktivisták egy csoportja talajmintákat hozott el a szigetről.

Visszavisszük a halál magvait a forráshoz

– fogalmaztak annak idején az aktivisták. Öt évvel később aztán megkezdték a sziget fertőtlenítését, ám egy erdőtűz miatt szinte az egész sziget felégett. A rejtélyes katasztrófát követően Dara Tah youtuber úgy döntött, a végére jár a rejtélynek, pontosabban annak, hogy mit rejtegethet a skót kormány. Egy barátjával, Matt James-szel a szigetre utazott azzal a tervvel, hogy talajmintákat vegyen és megvizsgálja azokat, ugyanis a sziget korábbi fertőtlenítése ellenére úgy hitte, hogy még mindig jelen vannak a helyszínen a halálos baktérium spórák. A kísérlet érdekében 24 órát tartózkodtak a szigeten, az éjszakát pedig egy sátorban töltötték. A szabadban gázálarcot és fehér vegyvédelmi ruhát viseltek.

„Úgy tűnik, a szigeten abszolút semmi sincs, minden felégett. Egyetlen vadon élő állatot sem látok, csak koponyákat. Itt nincs élő vadvilág”  mondta a videóban Dara Tah, aki a barátjával szinte az egész szigetet bejárta és tíz különböző helyszínről vett talajmintákat. A mintákat elküldték egy laboratóriumba további vizsgálatokra, mielőtt az éjszakát a szigeten töltötték volna. Másnap összepakolták a holmijukat és türelmesen vártak egy motorcsónakra, hogy felvegyék őket.

Kezdtem megkérdőjelezni, hogy nem volt-e túl vakmerő dolog a szigetre jönni

– vallotta be egy ponton a videós. Hozzátette: „végiggondolva, amit eddig megtudtunk, valakinek egyértelműen válaszokat kell kapnia, és ez a valaki akár én is lehetek”. Hazaérve a fiúk megkapták a talajminták kivizsgálásának eredményeit, melyekből kiderült, hogy a minták mentesek a halálos baktériumtól. „Ez annyira furcsa, el sem hiszem! Megtörtént, elégették az egészet” – konstatálta Dara Tah.

A Gruinard-sziget jelenleg az eredeti tulajdonosok örököseinek a kezében van, mióta 1990 májusában 500 fontért (233 ezer forintért) megvásárolták azt a brit kormánytól. A 2022-es tűzvész után a birtok szóvivője a The Scotsman című lapnak elmondta, hogy a tűz szerencsére nem okozott kárt, sőt jót tett az állapotának.

„Teljesen áthatolhatatlan volt, a tengeri sasok pedig minden ott élő állatot megöltek. A tűz biztosan jót tett a szigetnek, körülbelül két hónap múlva várhatóan új, zöld hajtások is megjelennek. Bár való igaz, hogy drámainak tűnt a helyzet, mindent kézben tartunk” – fogalmazott a szóvivő.

(LADBible)

(Borítókép: Dara Tah és Matt James a világ leghalálosabb szigetén, a Gruinardon. Fotó: YouTube)