Vannak olyan mondatok, amelyek a legjobb szándék ellenére is csak rontanak a párunk kedvén, amikor rossz napja van.

Amikor a párjának rossz napja van, a támogató szavak és gesztusok sokat segíthetnek. Azonban vannak olyan mondatok, amelyek jó szándékkal hangzanak el, mégis csak tovább súlyosbítják a helyzetet. Szakértők szerint nem mindenki reagál egyformán a vigasztalásra, ezért nem minden mondat alkalmazható minden helyzetben. Nézzük, melyek azok a kifejezések, amelyeket érdemes elkerülni, ha párunknak rossz napja van.

„Lehetne rosszabb is”

Ez a mondat arra utalhat, hogy mindig akad valaki, akinek nagyobb problémái vannak, de ezzel csak azt éreztetheti a párjával, hogy az ő gondjai nem fontosak. Sokkal jobb megközelítés, ha inkább együttérzést tanúsít, és meghallgatja, mi nyomasztja a másikat, mert ebben a helyzetben az ő érzései számítanak a leginkább.

„Ezt vagy azt kellene tenned”

Bár a tanácsadás néha hasznos lehet, sok esetben a párja nem konkrét megoldásokat vár, hanem csak azt, hogy meghallgassák. Az érzelmi támogatás és az együttérzés ebben a helyzetben sokkal fontosabb lehet, mint a problémák azonnali megoldása.

„Nem olyan nagy dolog”

A probléma az Ön szemében talán apróságnak tűnik, de a párja számára ez lehet most a legnagyobb kihívás. Az ilyen megjegyzés azt az érzést keltheti benne, hogy az érzései nem számítanak, vagy épp jelentéktelenek. Helyette próbáljon megértést mutatni, és biztosítsa őt arról, hogy bármilyen probléma is adódik, mellette áll.

„De legalább…”

Ez a mondat könnyen úgy hangozhat, mintha csak el akarná terelni a figyelmet a problémáról. Talán segíteni akar, de a párja úgy érezheti, mintha nem venné komolyan az érzéseit. Lehet, hogy ön azt gondolja, ezzel megnyugtatja, de valójában csak azt sugallja, hogy a gondjai nem is olyan fontosak. Ilyenkor jobb, ha nem próbálja bagatellizálni a helyzetet, inkább hallgassa meg, és mutasson együttérzést.

„Csak nyugodj meg”

Ez a mondat szinte mindenkinek ismerős, de valljuk be, soha senki nem lett nyugodtabb attól, hogy ezt mondták neki. Ha a párja feszült, ideges, akkor ez a felszólítás csak olaj a tűzre. Sokkal hatásosabb, ha türelmesen meghallgatja, és hagyja, hogy kibeszélje magát. Sokszor már az is elég, ha úgy érzi, van valaki, aki megérti és meghallgatja.

„Az én napom is rossz volt”

Még ha Ön is fáradt vagy stresszes, fontos emlékezni arra, hogy most nem a versengés ideje van. Ha a párja rossz napot fogott ki, az empátia és támogatás sokkal többet ér, mint az, hogy Ön a saját problémáival próbálja „lekörözni”. Hagyja, hogy a párja elmondja, mi nyomasztja, és mutassa meg, hogy mellette áll. Az együttérzés sokkal többet segít, mint az, hogy megossza, Önnek is nehéz napja volt.

(Borítókép: egy házaspár, akik veszekszenek. Illusztráció: Getty Images)