Az angliai buszok és egyéb tömegközlekedési eszközök ülései gyakran bizarr mintákkal vannak borítva, amelyek se nem szép, se nem esztétikus. De miért választanak ilyen mintákat? A válasz sokkal praktikusabb, mint gondolnánk.

Ezek a „csúnya” minták valójában egy nagyon egyszerű okból születtek: azért tervezték őket így, hogy elfedjék a szennyeződéseket. 

A bonyolult, színes mintázat ugyanis elvonja az utasok figyelmét a foltokról, sármaradványokról vagy a használat során keletkező kopásról. 

Harriet Wallace-Jones, a Wallace Sewell dizájnstúdió társalapítója elmondta:

A mintázat lényege, hogy hatékonyan elrejtse a kopás és az elhasználódás jeleit,

mivel ezek a szövetek nagyon sokat bírnak ki a mindennapi használat során.”

A buszülések anyaga is különleges. A Londoni Közlekedési Múzeum szerint a brit közlekedési járműveken gyakran használt ‘moquette’ egy tartós, szőtt szövet, amely rövid, sűrű bolyhokból áll. Ez nemcsak kopásálló, hanem természetes módon tűzálló is.

Ez a gazdaságos megoldás hozzájárul ahhoz, hogy az anyagok könnyen gyárthatóak és fenntarthatóak legyenek, így a színes mintázatok célja a hosszabb élettartam mellett az is, hogy az utasok kevesebb szennyeződést vegyenek észre.

Így már érthető, hogy a buszok üléseinek egyedi megjelenése nem csak a designról szól, hanem praktikus és tartós megoldás is. Talán ez lehet az oka annak is, hogy itthon sem a legszebb minták kerülnek a buszok üléseire.

LaDbible

(Borítókép: angilai buszok ülése. Fotó: Getty Images)