Új kávé hódít az Egyesült Királyságban. A koffeines ital összetevői között számos agyserkentő elem található, köztük a szervezetre energetizáló hatással bíró gombafajták is.

„Varázsgombás” kávé az angolok új kedvence. Az összetevők között természetesen nem a szó szoros értelmében vett varázsgombáról van szó, hanem olyan gombafajtákról, amelyek energetizáló hatással vannak az emberi szervezetre. Ezek a gombák, valamint egyéb, a Brain Food Coffee-ra keresztelt kávéban található elemek úgynevezett nootropikumok, vagyis agyserkentők.

Ezek olyan étrend-kiegészítők és gyógynövények, amelyek hatóanyagai segítik előteremteni az ideális környezetet az agy számára, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni belőle.

A Brain Food Coffee többek között olyan nootróp hatóanyagokkal van átitatva, mint az oroszlánsörény gomba, a Rhodiola Rosea gyógynövény és az L-theanine aminosav. A Rhodiola Rosea stresszoldó hatású, ugyanis kiegyensúlyozza a kortizolszintet a szervezetben, az L-theanin pedig szintén nyugtat, relaxál. Az oroszlánsörény gomba állítólag serkenti az agyban az idegnövekedésért felelős anyag termelődését, ezáltal segít fenntartani és növelni az idegsejteket. Ezen kívül további három gombafajta is található a kávéban. Mindezek mellett minden csésze speciális feketében 80 mg koffein található, a keverék nem mellesleg teljesen vegán.

Akik már kipróbálták a „varázsgombás” kávét, szinte kivétel nélkül jó véleménnyel voltak róla. Volt, aki azt írta, hogy fittebb, a munkában pedig termelékenyebb tőle, jobban tud koncentrálni és könnyebben hoz döntéseket. Más kiegyenlítettebb energiaszintről számolt be, míg olyan is akadt, aki szó szerint úgy fogalmazott, hogy „át tudna ütni a falakon, futni tudna a vízen vagy akár szállni a levegőben”. Kérdés persze, hogy az illető nem egy valóban varázsgombát tartalmazó italt kóstolt-e...

(LADBible)

(Borítókép: Egy csésze kávé egy férfi kezében. Illusztráció: Getty Images)