Fagyasztás, védőszemüveg, szájba vett víz, és még sorolhatnánk az időnként felbukkanó trükköket, amivel állítólag a hagyma felszeletelése kevésbé lesz kihívás a könnyzacskóinknak. De hiába, a legtöbb tökéletes módszer pont addig működik, amíg bele nem vágunk a nemes gumóba. Futótűzként terjedt el az interneten egy felvétel, amelyen egy vak szakács ételeket szeletel fel, sőt alkot belőlük különböző alakzatokat. Videó!
Hátborzongató, ahogy egy vak szakács egy hatalmas bárddal szeletel – videó
Most azonban egy séf, Erica Wides egy Instagram videóban mutatott két dolgot, amit ha betartunk, garantáltan megússzuk a sírást. A hölgy nem csak beszél, de demonstrálja is a módszer hatékonyságát.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
„Kétféleképpen lehet megelőzni a sírást a hagymavágás közben” – mondja Wides az internetet meghódító videóban. „Az első, hogy nagyon éles kést használjunk... Minél élesebb a kés, annál kevésbé sírsz. A másik dolog, hogy megfelelő vágási technikát kell használnod, és ez azt jelenti, hogy amikor nekilátsz a hagymának, akkor egy előre irányuló, sikló mozdulattal kell vágnod”
A séf bemutatja, hogyan nyomja lefelé és előre a kését, ahelyett, hogy a pengét egyenesen hagyná belefutni a hagymába. Azt mondja, így elkerülhető, hogy a hagyma sejtjei megsérüljenek, így kevesebb irritáló vegyület szabadul fel.
De tulajdonképpen miért is sírunk? A hagyma héjának felszakadásakor enzimek és szulfonsav szabadul ki, amelyek együtt egy irritáló gázt alkotnak, és ez, érintkezve a szemet borító nedves réteggel kénsavvá alakul. A könnyezés tehát nem más, mint a szemünk reakciója a maró anyagra, amelyet így megpróbál kimosni.
(Mirror)
(Borítókép: könnyező szakács hagymaszeletelés közben. Illusztráció: Getty Images)