Mindenkinek van egy módszere arra, hogyan lehet sírás nélkül felvágni a hagymát, de az valahogy másoknak soha nem működik. Most egy séf megmutatta a tuti szeletelést.

Fagyasztás, védőszemüveg, szájba vett víz, és még sorolhatnánk az időnként felbukkanó trükköket, amivel állítólag a hagyma felszeletelése kevésbé lesz kihívás a könnyzacskóinknak. De hiába, a legtöbb tökéletes módszer pont addig működik, amíg bele nem vágunk a nemes gumóba.

Most azonban egy séf, Erica Wides egy Instagram videóban mutatott két dolgot, amit ha betartunk, garantáltan megússzuk a sírást. A hölgy nem csak beszél, de demonstrálja is a módszer hatékonyságát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chefsmartypants (@thechefsmartypants) által megosztott bejegyzés

„Kétféleképpen lehet megelőzni a sírást a hagymavágás közben” – mondja Wides az internetet meghódító videóban. „Az első, hogy nagyon éles kést használjunk... Minél élesebb a kés, annál kevésbé sírsz. A másik dolog, hogy megfelelő vágási technikát kell használnod, és ez azt jelenti, hogy amikor nekilátsz a hagymának, akkor egy előre irányuló, sikló mozdulattal kell vágnod”

A séf bemutatja, hogyan nyomja lefelé és előre a kését, ahelyett, hogy a pengét egyenesen hagyná belefutni a hagymába. Azt mondja, így elkerülhető, hogy a hagyma sejtjei megsérüljenek, így kevesebb irritáló vegyület szabadul fel.

De tulajdonképpen miért is sírunk? A hagyma héjának felszakadásakor enzimek és szulfonsav szabadul ki, amelyek együtt egy irritáló gázt alkotnak, és ez, érintkezve a szemet borító nedves réteggel kénsavvá alakul. A könnyezés tehát nem más, mint a szemünk reakciója a maró anyagra, amelyet így megpróbál kimosni.

(Mirror)

(Borítókép: könnyező szakács hagymaszeletelés közben. Illusztráció: Getty Images)