Nem mindennapi tranzakciót hajtott végre egy brit férfi: a 60 éves Ian Usher a saját életét értékesítette az eBay-en 15 évvel ezelőtt, és talált is egy vevőt. Az illető 95,5 millió forintnak megfelelő összeget fizetett, Usher pedig egy szigetet vett a pénzből a Karib-térségben.

Élete legsötétebb időszakát élte 15 évvel ezelőtt a brit Ian Usher, akinek a fájdalmas válása után mindenből elege lett, így gondolt egyet, és 45 éves korában az életét vitte vásárra – szó szerint. Az eBay-re tett fel hirdetést, végül egy vevő 95,5 millió forintnak megfelelő összeget fizetett az ausztráliai Perthben található három hálószobás otthonáért, annak minden tartalmáért, az autójáért, motorjáért és jet-skijéért.

Ushernek a leghőbb vágya az volt, hogy utazhasson; a bakancslistáján többek között az szerepelt, hogy szeretne feljutni az Eiffel-torony tetejére. Bár több pénzre számított, így is jutott neki elég arra, hogy egy ideig járja a világot, majd egy, a Karib-térségben található szigeten,a Panama partjainál fekvő Bocas del Torón telepedett le, amelyet 2011-ben 9,9 millió forintnak megfelelő összegért megvásárolt. A szigetet szinte teljesen benőtte a növényzet, így négy évébe telt rendbe hozni a területet. Hat évvel később Ben Fogle dokumentumfilmes utolérte őt, akinek New Lives in the Wild című műsorában Usher elárulta: boldogabb, mint valaha.

„Mindig is kalandvágyó voltam, ezért sok időt töltöttem olyan szabadtéri tevékenységekkel, mint a hegymászás, a kenuzás és a búvárkodás” – árulta el a jelenleg 60 éves férfi, aki amellett, hogy mindhárom tevékenységnek hódolhat a szigeten, sokszor naphosszat a földjein dolgozik vagy egyszerűen csak üldögél a tengerparton, sznorkelezik a zátonyoknál, olvas vagy úszik: Mindezért cserébe azonban le kellett mondania a vezetékes vízről és az áramról.

Termesztünk kókuszdiót, ananászt, yukkát, cukornádat és mandulát, de nem vagyunk teljesen önellátók. Más zöldségek termesztésének művészetét még nem tökéletesítettük a földön, illetve állatból is csak csirkét tartunk. Tíz van belőlük, és mind szabadon kóborolnak a szigeten, így a tojásaik teljesen biók. Ezt leszámítva a helyi indiánok frissen fogott halaiból szoktunk vásárolni a kikötőben, minden mást a városi szupermarketből vagy egy, a dzsungel szélén található kis boltból szerzünk be” – magyarázta Ian Usher, akivel egy ideje a szigeten él a párja, Vanessa Anderson is. A nővel egy londoni látogatása során ismerkedett meg Usher, akinek az élete saját bevallása szerint teljesen megváltozott, miután Anderson odaköltözött hozzá. Azóta együtt művelik a földeket, élvezik a szabadságot, a városba pedig nagyjából tíznaponta mennek be plusz élelemért és üzemanyagért. Habár szó szerint a paradicsomban élnek, azért néhány dolog hiányzik nekik. Ilyen például a családjuk, a barátaik, Ushernek a jet-skije, a jobb wifi és az angol pubok, míg Andersonnak a londoni stílusú cappuccino.

„Bár valóban hiányoznak ezek a dolgok, szerintem mindketten túltesszük magunkra rajta. Semmin sem változtatnék, nagyon élvezem, hogy építhettem egy olyan otthont, amely nem kapcsolódik semmilyen központi hálózathoz. Mindig is úgy gondoltam, hogy az életnek egy kalandnak kell lennie” – mondta az interjúban Usher, aki mint kiderült, azóta eladta a szigetet. 2015-ben vált meg az otthonától, majd Andersonnal egy hét éves világkörüli útra indult. Olyan országokat látogattak meg, mint Thaiföld és Nicaragua, később pedig a franciaországi Burgundiában vásároltak ingatlant és telepedtek le végleg.

(LADBible)

(Borítókép: Egy eBay-en lógó férfi. Illusztráció: Getty Images)